Putovnice im donijele investicije

Autor: Tomislav Pili , 12. svibanj 2017. u 12:00
Od 2013. strancima je izdano 2000 putovnica/FOTOLIA

Samo lani na otok se slilo četiri milijarde eura ulaganja, a polovicu putovnica dobili su Rusi.

Program ciparske vlade "državljanstvo za investicije" za sada je privukao najviše ruski kapital. Kako piše Bloomberg, program je uveden 2013. nakon kolapsa bankovnog sustava kako bi se ta članica Europske unije što prije oporavila od recesije.

Njime je omogućeno strancima da u roku šest mjeseci postanu državljani ako ulože najmanje dva milijuna eura u nekretnine ili 2,5 milijuna eura u državne obveznice ili u tvrtke. Od tada je izdano 2000 putovnica novopečenim Cipranima, otkrio je ministar financija Harris Georgiades. Samo prošle godine na Cipar se tako slilo četiri milijarde eura stranih ulaganja što je četvrtina vrijednosti gospodarstva.

Prema tvrdnjama konzultanske kuće PricewaterhouseCoopers, oko polovice putovnica dobili su ruski državljani. Bloombergu je jedan od njih pod uvjetom anonimnosti pojasnio cijeli proces. Nekadašnji direktor u moskovskoj telekomunikacijskoj kompaniji prvo je prenio svoj kapital iz Rusije u tvrtku registriranu u Nizozemskoj. U kolovozu prošle godine kupio je dvije vile u Limassolu za pet milijuna eura, a već u prosincu dobio je tamnocrvenu ciparsku putovnicu.

Glavni razlog zašto ruski biznismeni sele svoj novac na Cipar je strah da ne ostanu bez njega, ističe Svetlana Ledajeva, profesorica ekonomije na finskom sveučilištu Aalto. "Rusija je politički nestabilna i bogatim se Rusima može dogoditi da jednog jutra završe u zatvoru, a njihova imovina bude zaplijenjena", ističe Ledajeva, autorica knjige o ruskim offshore investicijama. Ovakva ciparska politika praktički je u sivoj zoni. Naime, Europski je parlament još 2014. objavio – doduše neobvezujuću – rezoluciju koja ističe kako "državljanstvo EU-a ne smije postati roba za prodaju". 

Komentari (1)
Pogledajte sve

kaj nasi cekaju sa prodajom drzavljanstva ?

kakvi su sve dobivali drzavljanstvo besplatno , mogli bi onda i nesto zaradit na prodaji, a par milijardica eura godisnje nebi bilo lose za gospodarstvo .

New Report

Close