Putinov poduzetnik kupuje Marfin banku u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 29. rujan 2016. u 13:46
Marfin banka posluje najviše s malim i srednjim tvrtkama

Grčka banka kojoj se ne zna pravi vlasnik, a čija je središnjica na Cipru zatvorena na traženje EK, drži jedan posto tržišta.

Igor Vladimirovič Kim, ruski poduzetnik blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, namjerava kupiti Marfin banku u Srbiji, piše Blic. Kim je, prema pisanju lista, pripremio ponudu za koju se očekuje da će svakog dana doći u Narodnu banku Srbije (NBS). Zanimljivo je da se odlučio za Marfin banku koja financijski ne stoji najbolje, navodi Blic.

"Ovo je idealna kupovina za Igora Kima. Riječ je o banci koja mora biti prodana da bi se spasila. Osim njega, postoji još jedan zainteresirani kupac te banke", kaže neimenovani izvor beogradskog lista. Problemi s kojima se banka u ovom trenutku susreće ostavljaju prostor za različite malverzacije, čega je svjestan i Kim, tvrdi Blic. Ciparska središnjica Marfin banke, koja je inače u grčkom vlasništvu, morala je otići u stečaj jer je to tražila Europska komisija da bi odobrila kredit za spas grčke ekonomije. Tko je pravi vlasnik Marfin banke u Srbiji ne zna se pouzdano, a u medijima su se pojavljivala brojna nagađanja.

Marfin banka nema značajan utjecaj na financijsko tržište Srbije, a u ovom trenutku posluje s gubitkom. Usto, ta banka je odobrila gotovo šest puta veću vrijednost kredita nego što je njena vrijednost. Kako se navodi na internet stranici Narodne banke Srbije, banka je odobrila klijentima 12,5 milijardi dinara kredita, a njen ukupni kapital procijenjen je na 2,8 milijardi dinara. Marfin banka drži oko 1% srpskog tržišta, a svojevremeno, kada je poslovanje prenijela u Srbiju, bila je poznata po atraktivnim kamatnim stopama kojima je nastojala pridobiti klijente.

A klijenti Marfin banke većinom su male i srednje tvrtke, a to znači da će Igor Kim morati mnogo toga promijeniti ako bude poslovao kao u drugim državama, navodi Blic, podjećajući da je ranije pisao o tome da Kimove banke ne rade s građanstvom i gospodarstvom već samo trguju vrijednosnicama. Upravo zbog toga neki analitičatri misle da Kim svoje banke koristi za pranje novca. Prema saznanjima Blica, Kim je prije nekoliko godina bio zainteresiran i za Privrednu banku Beograd. Tada je čelnicima Narodne banke Srbije bilo čudno to što je bio spreman uložiti veliku svotu u banku koja nije vrijedila ništa, već je bila u dugovima, te za koju nitko drugi nije bio zainteresiran. Tako je u listopadu 2013., NBS oduzeo dozvolu za rad Privrednoj banci Beograd. 

Komentirajte prvi

New Report

Close