Putin potaknuo zbližavanje SAD-a i EU

Autor: Tomislav Oharek , 24. ožujak 2014. u 22:01
Američki predsjednik će se prilikom europske turneje posebnodotaknuti TTIP-a/REUTERS

Kriza u Ukrajini mogla bi potaknuti ubrzavanje dogovora o zoni slobodne trgovine kako bi SAD počeo izvoziti plin u Europu.

Od ljeta prošle godine traju pregovori između Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije vezani za sklapanje sporazuma o najvećoj zoni slobodne trgovine na svijetu s više od 800 milijuna potrošača.

U sklopu pregovora o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) raspravlja se o ukidanju carina, standardima sigurnosti, tehničkim normama, što bi prema nekim procjenama trebalo dovesti do rasta BDP-a u Europskoj uniji od oko 0,5 posto i nešto malo manje u SAD-u. Bruxelles i Washington do sada nisu mnogo toga dogovorili, no kriza u Ukrajini mogla bi ove pregovore ne samo ubrzati već i olakšati. "Transatlanska slobodna trgovina trenutno je važnija no ikada ranije. Mislim da bismo trebali iskoristiti ovaj trenutak i pregovore agresivnije ubrzati kako bismo došli do sporazuma. Upravo u ovakvim kritičnim trenucima, gospodarski savezi važniji su nego inače.

Naša strategija sigurnosti mogla bi također imati koristi od tijesnih gospodarskih veza jer bismo tako Putina mogli ekonomski izolirati", smatra republikanski zastupnik u američkom Kongresu, Charles Dent, a prenosi Deutsche Welle.Toga je svjestan i američki predsjednik Barack Obama koji ovoga tjedna ima turneju po Europi, a uz novonastalu sigurnosnu situaciju koja će dominirati njegovim posjetom, valja istaknuti i kako će s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rumpoyem i  predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barossom razgovarati i o pregovorima o uspostavljaju zone slobodne trgovine. Ruska aneksija Krima, čini se da bi lako mogla zasjeniti i najveće otvoreno pitanje između Bruxellesa i Washingtona, a koje je postalo jedna od najvećih prepreka ozbuiljnijoj političkoj podršci pregovorima o TTIP-u, a to je slučaj američkog masovnog prisluškivanja Europljana, pa i šefova europskih država.Unatoč vjetru u leđa kojima je zbližavanju EU i SAD-a dala Rusija prije nego što se sklopi dugoočekivani sporazum mora se ukloniti još cijeli niz prepreka. Dosadašnjim tijekom nedovoljno transparentnih pregovora pretjerano nije zadovoljna niti jedna strana.

Tako Amerikanci, koji se nadaju slobodnom ulasku na tržište EU njihovih poljoprivrednih proizvoda, s čuđenjem i nerazumijevanjem promatraju kako Europljani svoje pojedine proizvode pod svaku cijenu žele zaštititi. Naime, jeftine američke kopije regionalnih specijaliteta poput parmezana ili bolonjske kobasice Europljanima su poptuno neprihvatljive. No, Amerikancima je od izvoza hrane možda čak i važniji izvoz plina. Prema planovima, SAD bi u slijedećih šest godina trebale postati glavni izvoznik plina u Europu. Zahvaljujući najnovijoj tehnologiji hidrauličkog frakturiranja, Amerikanci namjeravaju proizvesti mnogo više plina nego što ga mogu potrošiti. No, prema postojećim zakonima, SAD smije plin izvoziti samo onim državama s kojima ima sklopljen ugovor o slobodnoj trgovini.

Komentirajte prvi

New Report

Close