Putin najavio da će 755 američkih diplomata morati napustiti Rusiju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2017. u 08:46
Foto: Reuters

Tekst o jačanju sankcija protiv Rusije u utorak je usvojio Zastupnički dom a u četvrtak Senat, svaki puta gotovo jednoglasno. U petak je Bijela kuća najavila da će predsjednik Donald Trump potpisati zakon.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je u nedjelju da će 755 američkih diplomata morati napustiti Rusiju, u skladu s odlukom Moskve da smanji na 455 broj ljudi u veleposlanstvu SAD-a i u konzulatima na ruskom tlu od 1. rujna. 

"Više od tisuću osoba radilo je i radi još uvijek" u američkim diplomatskim predstavništvima u Rusiji, rekao je Putin u intervjuu na javnoj televiziji Rossia 24.

"Sedamstopedeset i pet osoba morat će zaustaviti svoj rad u Rusiji", naglasio je.

Tekst o jačanju sankcija protiv Rusije u utorak je usvojio Zastupnički dom a u četvrtak Senat, svaki puta gotovo jednoglasno. U petak je Bijela kuća najavila da će predsjednik Donald Trump potpisati zakon.

Rusija je u petak odgovorila najavom skorog smanjenja američke diplomatske nazočnosti na svom teritoriju, kako bi ju izjednačila s brojem svog osoblja u  ruskom predstavništvu u Sjedinjenim Državama.

"Čekali smo dovoljno dugo, nadajući se da će se situacija možda promijeniti na bolje", naglasio je Putin. "Ali čini se da se situacija, čak i ako se promijeni, neće promijeniti uskoro".

Visoki ruski diplomat upozorio je ranije u nedjelju  da će Rusija dati odgovor na svake nove američke sankcije.

"Ukoliko američka strana odluči dalje pogoršavati (odnose), mi će odgovoriti na odgovarajući način", rekao je Sergej Rjabkov u razgovoru za američki kanal ABC.

Rjabkov je rekao da su sankcije bizarne i neprihvatljive i da predstavljaju kap koja prelijeva čašu.

"Ukoliko Sjedinjene Države odluče ići dalje, odgovorit ćemo", rekao je diplomat. "Ali poručujem im da to ne čine. To je na štetu američkih interesa".

Na pitanje o vrsti odgovora, Rjabkov je objasnio da Rusija ima vrlo bogatu lepezu alata, ali je odbio biti precizniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close