Putin dvojici Oskarovaca dao 14 milijuna dolara da bi se osvetio McDonald’su

Autor: Tomislav Pili , 27. svibanj 2015. u 13:03
Foto: Thinkstock

Može se reći da su dva filmaša dobro iskoristila rastući val domoljublja i antizapadnog raspoloženja u Rusiji nakon uvedenih zapadnih sankcija zbog ruske uloge u ukrajinskoj krizi.

Rusija je odlučila uzvratiti McDonald'su zbog njegova odlaska nakon aneksije Krima otvaranjem nacionalnog lanca restorana brze hrane. Kako pišu ruski mediji, predsjednik Vladimir Putin podupro je otvaranje lanca "Jedimo doma". Prema navodima medija koji se pozivaju na upućene izvore bliske Kremlju, dvojica filmskih redatelja ovjenčanih Oscarom, Andrej Končalovski i njegov brat Nikita Mihailov, dobit će 14 milijuna dolara državne pomoći kako bi osnovali lanac restorana.

List Komersant početkom godine je pisao kako su braća u pismu Putinu pojasnili svoju ideju o restoranima koji bi bio "rival američkim lancima brze hrane". Može se reći da su dva filmaša dobro iskoristila rastući val domoljublja i antizapadnog raspoloženja u Rusiji nakon uvedenih zapadnih sankcija zbog ruske uloge u ukrajinskoj krizi i pripajanja poluotoka Krima. Inače, McDonald's je u Rusiji prisutan još od 1990. godine, a nakon aneksije Krima zatvorio je svoje restorane na tom području. To je izazvalo snažnu reakciju ruske politike koja je pozvala američku kompaniju da u potpunosti ode iz Rusije.

Prema navodima Komersanta, novi nacionalni lanac restorana sastojat će se od 41 kafića i 91 restorana u regiji Moskve i Kaluge, a hrana bi trebala biti pripravljena od lokalnih namirnica. Andrej Končalovski je izjavio kako "Jedimo doma" neće biti još jedan fast food lanac kojem je važniji profit od kvalitete hrane. "Pokušavamo pružiti ljudima zdraviju, čistiju i 'časniju' hranu koja uzima u obzir regionalne preferencije stanovništva", kazao je Končalovski za Moscow Time.

Komentirajte prvi

New Report

Close