Putin diktira Erdoganu uvjet za obnovu ekonomskih veza

Autor: Tomislav Pili , 08. kolovoz 2016. u 22:00
Ruski predsjednik Vladimir Putin/REUTERS

Uz političke razloge susreta, rusko-turski summit dijelom će obnoviti ekonomske veze, ali sada na novim temeljima, po volji Moskve.

Geopolitička igra velikih uloga dovodi danas turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sankt Peterburg, a ruska strana navodi da je zainteresirana za obnovu ekonomskih veza, ali na novim temeljima. Kritike zapadnih država zbog masovnih čistki nakon neuspjelog srpanjskog vojnog udara te Erdoganove optužbe da Zapad stoji iza pokušaja njegova svrgavanja iznimno idu u korist Rusije, ističu za zapadne medije ruski politički analitičari.

Bez radikalnog zaokreta 
"Neće doći do kardinalnog zaokreta u odnosima Moskve i Ankare. Predsjednik Erdogan samo pokušava iskoristiti Rusiju u političkoj igri. Uoči predstojećeg susreta G-20, koji će biti održan početkom rujna u Kini, njemu je krajnje važno jamstvo da na summitu neće biti tretiran kao nepoželjna ličnost. To je jedan od razloga njegove nadolazeće posjete Sankt Peterburgu", rekao je za list Kommersant bivši zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, a sada direktor Centra za politička istraživanja Andrej Fjodorov, prenosi Ruski vjesnik.

Osim političke sfere, rusko-turski sastanak u rodnom gradu predsjednika Vladimira Putina mogao bi rezultirati i obnovom ekonomskih veza, praktički prekinutih nakon turskog obaranja ruskog bombardera iznad Sirije u studenom prošle godine. Možda najvažnije je pitanje plinovoda Turski tok. Prema navodima Financial Timesa, vjeruje se da bi Rusija željela dodatne kapacitete za izvoz plina u Europsku uniju preko Grčke.  

Oživljavanje projekta Turski tok može poslužiti kao dobro sredstvo pomoću kojeg će Moskva izvršiti pritisak na EU, koja ne žuri s odobravanjem Sjevernog toka 2 – plinovoda koji je također od strateškog značaja za Rusiju, piše Ruski vjesnik. Mediji u Srbiji navode kako je vrlo mala šansa da plin iz Rusije dođe preko Turske i Grčke u Europu. Po pravilima Bruxellesa, vlasnik plina ne može biti i vlasnik plinovoda, što znači da bi neke druge kompanije trebale uložiti u infrastrukturu.

Daljnji pritisak Kremlja
Ruski pritisak na Ankaru očitovat će se i u trgovini poljoprivrednim proizvodima, smatra britanski tisak. Embargo na uvoz turskih proizvoda ukidat će se postupno jer Rusija želi ispregovarati dodatni pristup za ruske proizvode na tursko tržište. Ruski dužnosnici prognoziraju da će se turski proizvodi u potpunosti vratiti za šest do osam mjeseci.  Na kraju, tu je i pitanje turizma, životno važne grane za Tursku. Iako je ukinuta zabrana prodaje putovanja u turska ljetovališta, na snazi je i dalje prekid zrakoplovnih čarter linija. One bi mogle biti obnovljene tek najesen, prekasno za spas ovogodišnje turističke sezone. 

Komentirajte prvi

New Report

Close