Pukla ljubav Talijana prema euru, opet bi liru u novčanicima

Autor: Tomislav Pili , 09. veljača 2017. u 14:09
Devalvirana lira povećala bi izvoz, smatraju protivnici eura/FOTOLIA

Italija je jedina članica eurozone gdje je BDP po stanovniku manji nego prije uvođenja eura, pa 47 posto građana traži liru.

Talijanska vlada sve ozbiljnije shvaća rast neprijateljstva javnosti prema euru, a zahtjeve za povratak lire ocjenjuje katastrofičnima. Kako piše Reuters, Talijani su nekad bili među najvećim zagovornicima zajedničke europske valute. Kada su novčanice eura uvedene početkom 2002., anketa Eurobarometra objavljena u travnju te godine pokazala je da 79 posto Talijana podupire uvođenje eura. Tada su samo Luksemburžani bili više "zaljubljeni" u euro.

Iščeznuo 'amore'
Međutim, talijanski "amore" sada je gotovo iščeznuo. Posljednja anketa Eurobarometra objavljena u prosincu prošle godine otkrila je da samo 41 posto Talijana smatra da je euro "dobra stvar", dok 47 posto ocjenjuje ga lošom stvari za zemlju. "Živjeli smo mnogo bolje prije eura. Cijene su otišle gore, ali plaće nisu rasle, moramo izaći i vratiti se vlastitoj monetarnoj suverenosti", smatra 32-godišnji agent za nekretnine Luca Fioravanti. Razmišljanja "običnog čovjeka" uvelike potvrđuje i statistika. Naime, euro baš i nije donio talijanskoj ekonomiji značajan napredak. Štoviše, Italija je jedina država u eurozoni u kojoj je BDP po stanovniku sada manji nego prije uvođenja eura. Dok je 2002. iznosio oko 37.000 dolara, 2015. je pao na 33.849 dolara. Talijansko gospodarstvo i dalje je sedam posto manje nego prije globalne financijske krize 2008. godine, a stopa nezaposlenosti među mladima iznosi frapantnih 40 posto.

 

7 posto

je talijansko gospodarstvo trenutno manje nego 2008.

Ekonomisti koji zagovaraju izlazak Italije iz eurozone i povratak liri tvrde kako bi devalvirana valuta oživjela tamošnji izvoz, a zbacivanje okova europskih fiskalnih pravila omogućilo bi vladi u Rimu povećanje javne potrošnje koja bi potaknula ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Naizgled, zvuči odlično, ali i ovdje postoji onaj famozni "ali". Središnja banka upozorila je građane kako bi povratak liri snažno srezao vrijednost njihove štednje. Ekonomisti skloni euru dodaju kako bi lira u novčanicima donijela i skok kamatnih stopa i inflacije, pa odljev kapitala iz zemlje, posljedičnu bankovnu krizu te na kraju vjerojatni slom javnih financija i bankrot zemlje.

Kako tvrde izvori Reutersa bliski središnjoj banci, dužnosnici Banke Italije zabrinuti su zbog porasta antieuro raspoloženja među građanima. Stoga su u posljednje vrijeme sve češći javni istupi dužnosnika središnje banke u kojima objašnjavaju zašto bi Italija trebala zadržati europsku valutu. Do prije nekoliko godina takve su situacije bile potpuno nezamislive. Međutim, pitanje je koliko središnja banka još ima autoriteta među Talijanima nakon što nisu uspjeli spriječiti trenutnu bankovnu krizu i godinama objavljivali – kasnije se pokazalo – preoptimistična ekonomska predviđanja. Branitelja eura sve je manje i među politikom. Iako trenutno vladajuća Demokratska stranka (PD) zagovara ne samo euro, nego još dublju europsku integraciju, ostale velike stranke sve su glasniji protivnici zajedničke valute.

Najveći zločin
To posebno vrijedi za Sjevernu ligu, stranku desnice koja je trenutno treća po snazi u Italiji s 13 posto podrške. Njezin čelnik Matteo Salvini nedavno je euro nazvao, ni manje ni više nego "jednim od najvećih ekonomskih i društvenih zločina ikada počinjenih protiv čovječanstva". Sjeverna liga obećava biračima da će izvući Italiju iz eurozone ako pobijedi. No, veća prijetnja je antiestablišment stranka Pokret pet zvijezda (5SM) kojem ankete daju trećinu podrške birača, gotovo kao i PD-u.

5SM obećava da će zahtijevati raspisivanje referenduma o članstvu Italije u eurozoni, a njezin čelnik Beppe Grillo objavio je na svom blogu prošloga tjedna tekst pod naslovom "Referendum o euru prije nego bude prekasno". Zastupnik u donjem domu parlamenta Luigi Di Maio za kojeg se očekuje da će biti 5SM-ov kandidat za premijera tvrdi za Reuters da će glasovati za izlazak iz eurozone ako se referendum održi. "Moramo se vratiti svojoj valuti ili s drugim državama oformiti novu zajedničku valutu s novim pravilima", kaže Di Maio. Međutim, 5SM-u ne ide na ruku odredba talijanskog ustava koja zabranjuje održavanje referenduma o pitanjima uređenima međunarodnim ugovorima, kao što je članstvo u eurozoni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close