Prvi ugovori s Kinezima za izvoz mesa u veljači

Autor: Poslovni dnevnik , 18. siječanj 2016. u 21:59
Zbog Kineza gradit će se i nova klaonica

Kineska kompanija CMEC otkupljivat će godišnje 50 tisuća tona junetine s područja Kragujevca i središnje Srbije.

Prvi ugovori o otkupu i preradi junećeg mesa između predstavnika kineske kompanije CMEC i uzgajivača s područja Kragujevca i središnje Srbije očekuje se krajem sljedečeg mjeseca.

Plasman najmanje 50.000 tona junetine godišnje na kinesko tržište, prema riječima Damjana Srejića, načelnika Šumadijskog upravnog okruga, pridonijet će razvoju stočarstva na tom području, prenio je RTV Kragujevac. Damjan Srejić, koji je sudjelovao u pregovorima s kineskim investitorom, kaže da je riječ o jednom od najvećih poljoprivrednih projekata realiziranih u Srbiji. Potpisivanjem ugovora o realizaciji projekta s predstavnicima kragujevačke lokalne uprave, kineska kompanija CMEC obvezala se na ulaganje značajnih sredstva u uzgoj stoke, otkup i preradu junećeg i janjećeg mesa. "Riječ je o velikoj količini junečeg mesa.

Osim junetine Kinezi su zainteresirani i za janjetinu, za obje vrste mesa imamo međudržavne sporazume, tako da u ovom trenutku možemo početi s projektom i nadamo se da ćemo krajem veljače potpisati prve ugovore s našim poljoprivrednim proizvođačima", kaže Srejić. Ugovori s uzgajivačima potpisat će se na šest godina, a cijene će se određivati prema pošiljkama. Budući da je riječ o velikom kineskom tržištu prehrambenih proizvoda, bude li mesa više od dogovorenog, sve količine ipak će biti plasirane. Logističku podršku kineskom ulagaču davat će kompanija iz Kragujevca, koja bi krajem veljače s uzgajivačima trebala započeti s ugovaranjem tova. Uz tu kompaniju, bit će angažirana još jedna lokalna investicijska tvrtka, koja će raditi na izgradnji klaonica i postrojenja za preradu mesa i proizvodnju bioplina. Za to je osigurano 70 hektara državnog zemljišta u Sobovici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close