Prvi put srpski IT izvoz pretekao izvoz žitarica

Autor: Poslovni dnevnik , 08. veljača 2018. u 07:52
U 2018. izvoz IT sektora bit će povećan za oko 20 posto/FOTOLIA

Država je iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama, kaže ministar Nenad Popović.

Srbija će ove godine prvi put doseći izvoz IT-ja vrijedan milijardu eura, izjavio je ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović, a prenosi internetski portal b92.

Naglasio je kako je u 2017, takođe, prvi put Srbija izvezla više IT proizvoda nego žitarica. Popović je rekao da će u 2018. izvoz IT-ja biti povećan za oko 20 posto. "Takođe, država je iz budžeta za ovu godinu izdvojila pet puta više novca za podršku inovacijama", naglasio je Popović u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavljen Europski institut za inovacije i tehnologije (Evropske komisije) – EIT Awarenes s Day in Serbia. Popović ističe da je u 2018. za tri puta povećan budžet "Fonda za inovacionu delatnost", kao i da će zajedno sa novcem koje će biti na raspolaganju njegovom ministarstvu sredstva biti ukupno povećana pet puta za razvoj inovacija.

"To odlično pokazuje namjere vlade Srbije i kako se odnosi prema inovacijama", dodao je ministar. Popović je naveo i da je prošle godine izvoz IT usluga iz Srbije dostigao 750 milijuna eura i prvi put u povijesti prestigao izvoz žitarica iz zemlje. Ministar prosvjete Mladen Šarčević je izrazio uvjerenje da će EIT otvoriti vrata Srbiji i naglasio da uspostavljanjem suradnje sa tim institutom Srbija može iskoristiti sav svoj inovativni potencijal i postane lider u regiji.

 

750 milijuna

eura vrijednost je IT izvoza u 2017. godini

Kako je rekao, EIT ima vizju za jačanje inovativnog i poduzetničkog duha, kao i da ponudi rešenje za neke od najvećih izazova s kojima se Europa suočava, kao što su klimatske promjene, održiva opskrba energijom, digitalizacija i sve druga, a kako bi se održalo gospodarstvo  i otvorila radna mjesta za visokoobrazovane stručnjake. Šarčević je podsjetio da institut stvara partnerstva poznata kao zajednice znanja i inovacija, razvija inovativna rešenja, stvara novu generaciju podizetnika i slično, što sve može pomoći gospodarstvu Srbije.

Predsjednik PKS-a Marko Čadež je rekao kako je cilj skupa prezentacija aktivnosti inovacijske zajednice koju okuplja Evropski institut za inovacije i tehnologije i mogućnosti za buduću suradnju sa srpskom naukom i ekonomijom.  Čadež je naglasio da je porasla svijest o značaju inovacija, obrazovanja i istraživanja za podizanje konkurentnosti, održivi razvoj i pametan rast svih segmenata srpske ekonomije, ali i da su rastuće potrebe za financijskom podrškom realizaciji inovacijskog potencijala, inovativnih ideja i projekata. 

Komentirajte prvi

New Report

Close