Prvi bareli BiH nafte stižu iz Glamočkog polja?

Autor: Večernji list , 01. rujan 2014. u 14:45
Više od milijarde barela nafte u Dinaridima

Istraživanja prije četiri desetljeća ukazala su na moguće nalazište, a sada stiže Shell.

Stanovnici Glamočkog polja u Hercegovini vjeruju da će baš oni imati sreće da na dijelu Dinarida koji prolaze kroz njihovo područje prilikom istraživanja koja bi trebala početi sljedeće godine, pronađu naftu.

Nadaju se da će prvi bareli BiH nafte poteći upravo iz Glamočkog polja, prenosi agencija Anadolija. Razlog za takva očekivanja daje podatak da su inicijalna istraživanja koja su se vršila na području Glamoča prije više od četiri desetljeća na dubini od 4000 metara, te seizmički valovi, ukazali na moguće postojanje naftne mrlje. Za naftna istraživanja podjednako su zainteresirani i Amerikanci i Rusi, koji su dolazili na lokaciju Glamoča. Geolozi kompanije Shell s predstavnicima Federalnog zavoda za geologiju boravili su 2013. u Drežnici, odakle su iz kanjona lokalne rijeke uzeli geološke profile za laboratorijska ispitivanja.

Iz Federalnog zavoda za geologiju navode kako će se radovi na istraživanju nalazišta nafte u FBiH vršiti na ukupnoj površini od 11.000 četvornih km. Procjenjuje se da na prostoru Dinarida, gdje bi se trebala vršiti istraživanja, postoje nalazišta veća od milijardu barela nafte. 

Komentirajte prvi

New Report

Close