Prvi američki grad koji je uveo porez na zaslađena pića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. lipanj 2016. u 11:42
Foto: Thinkstock

Ovim potezom gradskog vijeća u petom najvećem američkom gradu dodaje se 1.5 centa po 28 grama pića koje sadrži šećer, što je veliki udarac moćnoj industriji gaziranih pića.

Philadelphia je u četvrtak postala prvi veliki američki grad koji je uveo porez na zaslađena pića s ciljem smanjivanja pretilosti i punjenja gradskog proračuna.

Ovim potezom gradskog vijeća u petom najvećem američkom gradu dodaje se 1.5 centa po 28 grama pića koje sadrži šećer, što je veliki udarac moćnoj industriji gaziranih pića. Tako će tipično piće od 355 mililitara koštati dodatnih 18 centi.

Zaradom od poreza financirat će se poboljšanje obrazovanja i drugi javni resursi poput parkova, te će se odvraćati od nezdravih prehrambenih navika. Ogroman rast pretilosti i dijabetesa zabilježen je diljem SAD-a i svijeta.

"Zahvaljujući neumornom zagovaranju nastavnika, učitelja, volontera u centrima za rekreaciju i mnogim drugima, Philadelphia je učinila povijesno ulaganje u naša susjedstva i obrazovni sustav", priopćio je Jim Kenney, gradonačelnik ovog grada u sjeveroistočnoj američkoj državi Pennsylvaniji. 

Moćno američko društvo proizvođača pića uspješno je odbacilo 45 takvih pokušaja oporezivanja diljem zemlje, prenosi Washington Post.

Michael Bloomberg, zagovaratelj oporezivanja gaziranih pića koji je i sam to pokušao dok je bio gradonačelnik New Yorka, pozdravio je ovu odluku.

"Čestitke gradskom vijeću i gradonačelniku Philadelphije @JimFKenney za suprotstavljanje industriji pića", napisao je Bloomberg na Twitteru.

Berkeley u Kaliforniji uveo je porez na gazirana pića u 2014., no riječ je o puno manjem gradu od Philadelphije. 

Ovo pitanje postalo je i dio demokratske predsjedničke utrke. Hillary Clinton se zalagala za porez jer on poboljšava lokalne proračune, dok se Bernie Sanders protivio zbog toga što on najteže pogađa siromašne, prenosi Washington Post.

O uvođenju ovog poreza razmišljaju još dva grada, Oakland u Kaliforniji, te Boulder u Koloradu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close