Prva naftna bušotina bit će 22 kilometra od obale

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2019. u 17:44
Naftu i plin traže Energean, Eni i Novatek Duško Marušić/PIXSELL

Crna Gora je jedina država na Jadranu koja ima turizama, a nema naftnu industriju.

Prije gotovo godinu počelo je istraživanje nafte u crnogorskom dijelu Jadranskog mora, a sljedeće godine znat će se i ima li je, pišu Vijesti. Ali, potragu za “crnim zlatom” prate prosvjedi ekologa koji tvrde da će to uništiti turizam i ribarstvo.

U prvom tromjesečju 2020. očekuje se i prva bušotina u crnogorskom podmorju kada će se znati ima li nafte i plina, i kolike su rezerve. Crna Gora je stranim kompanijama dala koncesije da traže naftu. Vladan Dubljević, direktor crnogorske Uprave za ugljikovodike, za DW kaže da su koncesionari, talijansko-ruski konzorcij Eni-Novatek, te grčka kompanija Energean, do sada obavili 3D geofizičko snimanje podmorja, a otkrivena je najmanje jedna geološka formacija u kojoj možda ima nafte i plina, i tu će se početi s bušenjem. “Prva istražna bušotina bit će izvan teritorijalnih voda Crne Gore, na oko 22 kilometra od obale“, kaže Dubljević.

Do sada su Eni i Novatek u snimanje podmorja uložili čak 6 mil. eura, a Energean 3,5 mil. No ekološki aktivisti su lani održali prosvjedni marš da bi upozorili javnost o štetnim posljedicama tih istraživanja na turizma i ribarstvo. Ali Crna Gora je jedina država na Jadranu koja ima turizam, a nema naftnu industriju, dok u Italiji, Hrvatskoj i Albaniji zbog toga nema nikakvih problema.

Komentirajte prvi

New Report

Close