Prva fotografirana crna rupa dobila ime

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2019. u 15:24
Foto: Reuters

Prije manje od tjedan dana svijet je bio oduševljen prvom izravnom slikom crne rupe.

Ovaj sada svjetski poznati objekt zapravo nema službeno ime, iako se nekoliko opcija trenutno natječe, piše portal Sciencealert.

Galaksija koja sadrži tu supermasivnu crnu rupu naziva se NGC 4486 ili skraćeno Messier 87 – M87. Tako su astronomi označili objekt kao M87* (zvjezdica se odnosi na crnu rupu, kao što se Saggitarius A* odnosi na vjerojatnu crnu rupu u našoj galaksiji).

U suradnji s astronomima, profesor havajskog jezika dao je M87* poetičniji naziv: "Pōwehi", što znači "ukrašen tamni izvor beskrajnog stvaranja".

Iako je lijepo, Pōwehi nije novo službeno ime.

Jedini način da se dobije službeni naziv bio bi kroz Međunarodnu astronomsku uniju, ali se njezin rad uglavnom odnosi na tijela unutar Sunčevog sustava, zajedno sa zvijezdama, konstelacijama i nekim smjernicama za radna obilježja drugih objekata.

Nikad prije nisu morali imenovati crnu rupu.

"Gotovo svaki objekt na nebu ima više od jedne oznake. Konstelacije imaju službena imena odobrena od strane IAU-a, ali u drugim kulturama imaju druga imena", izjavio je za AP Rick Fienberg, astronom iz Američkog astronomskog društva.

Komentirajte prvi

New Report

Close