Prosvjedi u Bruxellesu protiv politike štednje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. lipanj 2013. u 18:35
EPA/JULIEN WARNAND

Već nekoliko mjeseci u Belgiji traju pregovori između sindikata i poslodavaca o izjednačavanju statusa “radnika” i “zaposlenika”, koji po belgijskim radnom zakonodavstvu nemaju ista prava.

Tridesetak tisuća ljudi prosjedovalo je u četvrtak u Bruxellesu, odazivajući se na poziv sindikata koji traže promjenu smjera gospodarske politike u Belgiji i u Europskoj unji.

Već nekoliko mjeseci u Belgiji traju pregovori između sindikata i poslodavaca o izjednačavanju statusa "radnika" i "zaposlenika", koji po belgijskim radnom zakonodavstvu nemaju ista prava. Zaposlenici su u povoljnijem položaju kada je riječ o otpremninama i otkaznim rokovima. Poslodavci traže da se izjednačavanje izvede odozgo prema dolje, to jest da se prava zaposlenika izjednače s pravima radnika, dok sindikati traži obrnuto.

Sindikati također traže promjenu smjera ekonomske politike, ističući da mjere štednje nisu nikakvo rješenje problema, nego su one same problem.

Sindikati ističu da radnici ne žele više snositi teret krize za koju nisu krivi te traže povećanje kupovne moći, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i bolju zaštitu protiv otpuštanja te pravedniju raspodjelu poreznog tereta.

Mjere štednje koje se provode povećale su siromoštvo i nejednakost, dok se ništa ne čini na oporezivanju velikih prihoda, prihoda od kapitala i borbi protiv poreznih prijevara, navode sindikati.

Komentirajte prvi

New Report

Close