Prosvjedi u Banjoj Luci uništili novogodišnji turizam

Autor: Poslovni dnevnik , 06. siječanj 2019. u 22:01
Hotel Atina među najvećim je gubitnicima za novogodišnje praznike

Ugostiteljima je bilo lošije nego ranije, a pojedini klubovi nisu radili jer nitko nije želio u njima slaviti Novu godinu.

Nakon prosvjeda zbog nerazjašnjene smrti mladića Davida Dragičevića, intervencije policije i otkazivanja novogodišnjeg slavlja u središtu Banja Luke, grad sada svodi račune, javlja RTRS. 

Otkazivanje nastupa glazbenika izravno je pogodilo hotelijere i ugostitelje, koji bilježe manji broj gostiju. Minus u blagajni, kažu, osjetit će se na kraju mjeseca. 

Propala Banjalučka zima
Većina hotela nekako je popunila svoje kapacitete, ali pojedini su imali i do 30 posto slobodnog smještaja. "Imali smo otkaze rezervacija koje su izravno prouzročene otkazivanjem novogodišnjeg programa, jer su izvođači i pratnja trebali biti smješteni kod nas. Bilo je još otkazivanja", navode iz hotela Bosna.  Iz hotela Atina ističu da su uznemirujući događaji u Banjoj Luci u značajnoj mjeri utjecali na njihov posao. 

 

80 posto

otkazanih rezervacija zabilježeno je u nekih hotelima

"Primili smo više emailova od gostiju koji su se raspitivali o sigurnosti u gradu. Gosti koji su ipak odlučili doći nisu bili zadovoljni situacijom. Naš hotel imao je oko 80 posto otkaza rezervacija i zbog svega toga pretrpjeli smo financijsku štetu", kažu u hotela Atina. Napeto ozračje osjetili su i ugostitelji, kojima je takva situacija ugrozila posao.  "Dosta ugostitelja, članova Udruge ugostitelja, kažu da im je bilo lošije u odnosu na protekle godine, a bilo je i toga da pojedini klubovi nisu radili jer nisu imali rezervacije za doček Nove godine", kaže Željko Tatić, predsjednik Udruge ugostitelja.

  Uoči Nove godine, 30. prosinca, građane Banja Luke trebao je zabavljati Haris Džinović. U novogodišnjoj noći trebao je nastupiti Željko Samardžić, a 1. siječnja Željko Joksimović. Agencija Lucido, koja je sudjelovala u organizaciji koncerata, ističe da je pretrpjela veliki gubitak.  Otkazivanjem nastupa, cijeli plan Banjalučke zime je propao. Osim novogodišnjih koncerata, na Trgu Krajine nema ni tradiocionalnog Zimzograda, a sigurnosne okolnosti diktirat će i program proslave pravoslavne Nove godine, navodi RTRS.

Tek zbrajaju štete
U gradskoj Turističkoj organizaciji kažu da će preciznije podatke o broju posjeta u prosincu imati do kraja godine. "Ove godine nadamo se da će biti i nekih novina, i očekujemo da će veliki broj turista doći u Banja Luku", rekla je Irena Radojević, direktorica gradske Turističke organizacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close