Prosvjedi trgovaca u Teheranu zbog potonuća valute

Autor: Tomislav Pili , 26. lipanj 2018. u 21:59
Vrijednost iranske valute rial u posljednjih šest mjeseci doslovno je prepolovljena/REUTERS

Iranski rial pod velikim pritiskom zbog najave američkih sankcija koje će smanjiti priljev deviza od nafte.

Dok se na teheranskim ulicama policija sukobljava s građanima koji prosvjeduju zbog pada vrijednosti valute, iranska vlada zabranila je uvoz više od 1300 proizvoda u sklopu priprema za američke sankcije.

Kako navodi Reuters, snage sigurnosti u ponedjeljak su rastjerale trgovce na teheranskom Velikom bazaru koji su prosvjedovali jer je pad vrijednosti riala značajno poskupio uvoz robe. Svjedoci tvrde i da su stotine trgovaca okupile pred parlamentom. "Svi smo bijesni zbog ekonomske situacije. Ne možemo nastaviti poslovanje. Međutim, nismo protiv režima", izjavio je jedan trgovac za Reuters koji je želio ostati anoniman.

Rial je pod velikim pritiskom zbog najave sankcija nakon američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Valuta tone jer će sankcije smanjiti dotok deviza od iranskog izvoza nafte što bi moglo dovesti do navale štediša koji će domaću valutu zamijeniti za dolare.

Dok je krajem prošle godine za jedan dolar trebalo izdvojiti 42.900 riala, prošlog četvrtka neslužbeni tečaj je iznosio 75.500 riala, a u ponedjeljak čak 90.000 riala za dolar. Istovremeno, vlast se priprema za ekonomski otpor Americi. Iranski mediji, pozivajući se na službene dokumente, tvrde da je ministar industrije i trgovine Mohammad Shariatmadari uveo zabranu uvoza 1339 proizvoda koji se mogu proizvesti u Iranu.

Na popisu zabranjene robe našli su se kućanski aparati, tekstil, obuća i proizvodi od kože, kao i namještaj, medicinska oprema te neki strojevi. Zabrana sugerira da se Iran opet vraća konceptu "ekonomije otpora" koja je tijekom prijašnjih sankcija imala za cilj očuvati devizne rezerve i učiniti gospodarstvo što je više samodostatnim.

Komentirajte prvi

New Report

Close