Prosvjed Kosovara protiv privatizacije Telekoma

Autor: Rato Petković / VLM , 18. ožujak 2013. u 22:00
Organizatori prijete eskalacijom prosvjeda/EPA

Prosvjednici smatraju kako je privatizacija samo krinka za bogaćenje korumpiranih dužnosnika.

Odluka kosovske vlasti da proda kapacitete za proizvodnju struje, PTK – kompaniju za poštanske i telekomunikacijske usluge, kao i rudnik Trepča, izvela je nedavno na ulice Prištine nekoliko stotina građana koji su prosvjedom zatražili prekid privatizacije javnih poduzeća.

Prosvjed je podržao i opozicijski pokret Samoopredeljenje, s izraženim nacionalnim nabojem. Najveći broj okupljenih prosvjednika zaposlen je u tvrtkama koje kosovska vlada kani prodati. S prosvjednog skupa upućen je poziv zastupnicima kosovskog parlamenta da donesu mjere kojima bi se vladi onemogućila prodaja javnih tvrtki, uz napomenu kako će se prosvjedi intezivirati ako parlament ne udovolji njihovu zahtjevu. Zatraženo je i da se preispitaju sve dosadašnje privatizacije, koje su obavljene od 2002. do 2012. godine.Dosad su nezadovoljstva zbog privatizacije kosovskih poduzeća stizala iz Srbije, jer su mnoge tvrtke, poput Zastave, Željeznice Srbije i drugih, tvrdile kako je riječ o poduzećima koja su svojedobno izgrađena njihovim novcem.

Kosovska vlast odbijala je prihvatiti zahtjeve srpskih poduzeća da se prekine prodaja njihovih tvrtki, smatrajući kako je riječ o imovini Kosova.Inače, vlada Kosova ušla je u završnicu prodaje 75 posto dionica Telekoma vrijednih 300 milijuna eura i likvidacije Trepče. Kandidati za kupnju Telekoma su turski Turkcell, libanonski M1 Group, konzorcij na čelu s britanskim Avicenna Capitalom i konzorcij koji predvodi njemački Axos Capital Partners.Na skupu ispred sjedišta ministarstva ekonomskog razvoja u Prištini predsjednik organizacijskog vijeća prosvjeda Alush Sejdiu zatražio je osnivanje parlamentarne komisije za procjenu privatizacije društvenih poduzeća, zaustavljanje procesa privatizacije novih tvrtki i prekid likvidacije kombinata Trepča. Prosvjednici smatraju kako je privatizacija samo krinka za bogaćenje korumpiranih državnih dužnosnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close