Proračunski prihodi Kuvajta gotovo prepolovljeni zbog pada cijena nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2015. u 12:28
Foto: Thinkstock

Prihodi od nafte, na koje otpada 94 posto ukupnih prihoda, zabilježili su sličan postotni pad, stoji u priopćenju.

Kuvajtski proračunski prihodi gotovo su prepolovljeni od travnja zbog pada cijena sirove nafte, objavila je vlada u četvrtak.

Kuvajt i susjedne zemlje u Perzijskom zaljevu moraju se nositi s niskim cijenama cijenama nafte, koje su u godinu dana više nego prepolovljene i sada su ispod razine od 50 dolara za barel. Stoga mnoge među njima danas očekuju proračunski deficit, nakon što su godinama uživale u prednostima koje su im donosile visoke cijene sirove nafte.

Prema prvim podacima za fiskalnu godinu koja je počela u travnju, kuvajtsko ministarstvo financija navodi da su prihodi u prvih pet mjeseci pali za 42,5 posto, na 7,3 milijarde kuvajtskih dinara (21 milijardu eura).

Prihodi od nafte, na koje otpada 94 posto ukupnih prihoda, zabilježili su sličan postotni pad, stoji u priopćenju.

Kuvajt očekuje u ovoj fiskalnoj godini deficit od sedam milijardi dinara, nakon što su proteklih 16 godina redovno bilježili viškove zahvaljujući visokim cijenama nafte.

Kao i susjedne zemlje u Perzijskom zaljevu, Kuvajt je nagomilao ogromne fiskalne rezerve kako bi prebrodio pad cijena nafte.

Mali emirat, sa samo 1,3 milijuna stanovnika, ima rezerve od 592 milijarde dolara koje su uložili u inozemstvo, uglavnom u SAD i Europu.

Ministar financija upozorio je ovog ljeta da se zemlja ipak suočava s "vrlo teškom financijskom situacijom " i da se u proračunu za 2015./2016. godinu očekuje rezanje potrošnje za oko 17 posto.

Zemlja je na početku godine već liberalizirala cijene dizela, kerozina i zrakoplovnog goriva, a razmišljaju i o ukidanju velikih subvencija za benzin i struju.

Komentirajte prvi

New Report

Close