Propast poduzetništva u Republici Srpskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 07. ožujak 2018. u 14:22
Broj novih obrta i tvrtki najmanji je u tri godine Tomislav MiletiĆ/PIXSELL

Djelatnost je prošle godine odjavilo 1508 tvrtki, dvostruko više nego 2016. godine.

U Republici Srpskoj prošle godine djelatnost je odjavilo 1508 tvrtki i poduzetnika, što je dvostruko više nego 2016. godine, pokazuju podaci Porezne uprave RS. S druge strane, broj novoosnovanih obrta i tvrtki najmanji je u posljednje tri godine, pišu Nezavisne novine.

Prošle godine registrirano je 1190 novih pravnih osoba, za 210 manje nego 2016. godine, dok ih je ugašeno 330, najviše od 2014. godine. U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da je mnogo razloga za ovakva kretanja, a zbog kojih se sve manje ljudi odlučuje za pokretanje posla.

“Postoji vrlo jaka konkurencija naših i tvrtki iz inozemstva. Mnoge tvrtke su se ugasila jer su imala problem s nedostatkom snage i nisu mogle obaviti veće poslove. Tu su i teški uvjeti za poslovanje i brojni nameti”, kaže Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore RS. Prema njegovim riječima, dobar dio onih koji se upuštaju u poduzetništvo nije svjestan obveza i rizika.

Kada je riječ o poduzetnicima, prvi put u pet godina broj registriranih ostao je ispod tri tisuće (2933), dok je velik broj njih, čak 1178, odlučio obustaviti poslovanje. Godinu dana ranije bilo je prijavljeno 3146 poduzetnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close