Propao urod turskih lješnjaka, ugroženi najveći konditori

Autor: Luka Vojvodić , 08. rujan 2014. u 18:03
Otkupna cijena u Turskoj povećana je s oko 18 na 30 kuna za kilogram lješnjaka

Turska je najveći svjetski proizvođač i izvoznik lješnjaka, godišnje ih izveze čak oko 590 tisuća tona.

Turska, najveći svjetski proizvođač lješnjaka, ove godine zbog mraza, kiše i tuče ostaje bez 90 posto uroda.

Ta zemlja godišnje izveze oko 590 tisuća tona lješnjaka, što je oko 70 posto svjetske proizvodnje, što Tursku čini i najvećim izvoznikom toga proizvoda na svijetu. Stručnjaci upozoravaju da će povećanja cijena zbog manjka lješnjaka imati velikog utjecaja na industriju koja ih koristi. Turski uzgajivači priznaju kako imaju vrlo malo utjecaja na multinacionalne korporacije koje na njemačkoj burzi određuju cijenu lješnjaka. Iako je nestašica lješnjaka velika, a otkupna cijena od uzgajivača povećana s oko 18 kuna na 30 kuna za kilogram, to ipak neće biti dovoljno za pokrivanje troškova proizvodnje.

 

70posto

svjetske proizvodnje lješnjaka dolazi iz Turske

U najboljem slučaju jedna plantaža lješnjaka može donijeti zaradu od oko 15.000 kuna. Turskoj crnomorskoj regiji, koja je ranijih godina pružala priliku za zaradu siromašnim sezonskim radnicima, sada su potrebne državne subvencije kako bi proizvođači mogli preživjeti zimu. "Ako se to ne dogodi može se očekivati masovno iseljavanje iz te regije, što bi imalo velike posljedice za lokalnu i nacionalnu ekonomiju", upozoravaju farmeri za Al Jazeeru.Slična situacija dogodila se 2009. kada je Turska državna uprava za žitarice (TMO) vidjela priliku da prvi put na tržištu prodaje svoje zalihe lješnjaka, u želji da zaradi na dobroj potražnji konditorskih proizvoda i deficitu na svjetskom tržištu lješnjaka.

Zalihe TMO-a su se gomilale od 2006. godine, otkad je turska država ovu ustanovu imenovala za regulatora toga sektora, kako bi se osigurao stabilan priljev lješnjaka na tržište. Slična intervencija može se očekivati i ove godine, no to ovisi o zalihama koje posjeduje TMO. Krajnje potrošače, naravno, brine sadašnja situacija koja upućuje na mogući rast cijena proizvoda od lješnjaka. Iako iz Ferrera još uvijek nema službenog komentara hoće li se ova situacija i kako odraziti na cijenu, nije neutemeljeno očekivati takav razvoj događaja.

Ovisni o Turskoj

Srbija još nije alternativa

Velika konditorska kompanija Ferrero, koja otkupi od 22 do 27 posto ukupne količine svjetskog lješnjaka planira uložiti u nasade lješnjaka u Srbiji. Uz Srbiju Ferrero je već podignuo centre za proizvodnju lješnjaka u Turskoj, Gruziji, Čileu i još nekim zemljama. Iako bi ta investicija dugoročno mogla Ferreru stvoriti određenu sigurnost, svjetski konditori koji su kupci oko 75 posto svjetske proizvodnje i dalje će ovisiti o turskoj proizvodnji.

Komentirajte prvi

New Report

Close