Propala ideja Sberbanka 
o partnerstvu s Alibabom

Autor: Tomislav Pili , 13. prosinac 2017. u 22:00
U Sberbanku navodno smatraju da Alibaba pokušava 'jeftino' doći do baze njihovih klijenata / REUTERS

Vodeća ruska banka i kineski internetski div napustili pregovore.

Ambiciozni planovi suradnje najveće ruske banke i kineskog diva internetske trgovine pali su u vodu nakon gotovo godinu dana pregovora. Kako su Financial Timesu otkrili upućeni izvori, vodeća ruska banka Sberbank i Alibaba prekinuli su razgovore o osnivanju zajedničkog pothvata na ruskom tržištu. Podsjetimo, ideja je bila da klijenti Sberbanka dobiju mogućnost kupnje robe na Alibabinim internetskim platformama putem posebne Sberbankove aplikacije.

Suradnja iz snova

Kada se pogledaju brojke s obje strane, bila bi to praktički suradnja iz snova. Sberbank drži polovicu bankarskog tržišta u Rusiji, zemlji gdje polovica od 140 milijuna stanovnika koristi internet svakog dana. S druge strane, Rusija je jedno od najvećih tržišta za AliExpress, jednu od Alibabinih podružnica. Prema navodima FT-ovih izvora, pregovori su propali jer se dvije strane nisu uspjele dogovoriti tko će kontrolirati zajednički pothvat. U Sberbanku su navodno smatrali kako bi kineska strana time dobila pristup njihovoj bazi klijenata, a zauzvrat bi dala vrlo malo. No, izvori ističu i kako se razlog krije u Alibabinoj nesklonosti da posredno surađuje s ruskom tražilicom Yandex koji svoju stranicu za usporedbu cijena Yandex.Market pokušava preoblikovati u kompaniju za internetsku trgovinu.

Digitalno relevantni

Naime, Sberbank pod vodstvom Hermana Grefa izrazito je zainteresiran za internetsku trgovinu kako bi ostao relevantan u novom, digitalnom svijetu. Gref je u studenom izjavio kako se polovica ruskih tvrtki bavi trgovinom. “Rastom e-trgovine za pet godina fizička će trgovina postati prošlost”, naglasio je Gref. Stoga je banka u kolovozu najavila zajednički pothvat s Yandexom u koji je uložila 500 milijuna dolara. Na upit o potvrdi napisa iz Sberbanke su poručili kako “ne komentiraju glasine” dok su iz Alibabe odbili išta komentirati. Alibaba se navodno već okrenuo novim potencijalnim partnerima u Rusiji, ali to “mora biti sporazum koji ima smisla”, kažu izvori.     

Komentirajte prvi

New Report

Close