Propada i druga prodaja Telekoma Srbija?

Autor: Poslovni dnevnik , 20. listopad 2015. u 22:00
Za preuzimanje Telekoma zainteresirano je osam potencijalnih kupaca/FOTOLIA

Tvrdi se da je proces prodaje netransparentan jer se ne zna što predlaže privatizacijski savjetnik niti uvjeti vlade.

Telekom Srbija, prema neslužbenim informacija Politike, mogao bi biti prodan već krajem studenoga, ali bi se moglo dogoditi i da još jednom propadne privatizacija nacionalne telekomunikacijske kompanije.

Za preuzimanje Telekoma zainteresirano je osam kupaca, među kojima su Advent International Plc, EBRD, Mid Europa Partners LLP, Telekom Slovenije, Abu Dhabi Investment Authority i Colbeck Capital Management. Zašto bi mogla propasti prodaja unatoč velikom broju potencijalnih kupaca? Razlog je cijena, kao i prije četiri godine kada je Srbija odbila ponudu Telekoma Austria od 1,1 milijardu eura za 51 posto Telekoma Srbija.

 

1,1mlrd.

eura nudio je Telekom Austria za 51% dionica Telekoma Srbija

Preispitivanje modela
Sada se nudi 58 odsto državnog udjela u Telekomu, a Vučićeva vlada navodno očekuje barem 1,5 milijardi eura, međutim Politika neslužbeno doznaje da najbolja ponuda nije veća od 1,2 milijarde eura. U međuvremenu, u Srbiji se i dalje intenzivno vodi polemika treba li uopće prodavati dobru kompaniju kakva je Telekom Srbija. Protivnici prodaje sada tvrde da je proces prodaje netransparentan jer se ne zna što predlaže privatizacijski savjetnik Lazard, niti koji su uvjeti vlade, kao i da je država pogriješila u izboru modela prodaje. Prema mišljenju stručnjaka, umjesto poziva zainteresiranim kupcima da dostave neobvezujuće ponude, bilo je pametnije da se dionice Telekoma Srbija ponude na burzi.

Tako Nenad Gujaničić iz WiseBrokera, tvrdi da se umjesto toga vlada ipak opredijelila za natječaj nakon prikupljanja neobvezujućih ponuda, što znači da model inicijalne javne ponude, odnosno prikupljanja kapitala prodajom dionica na burzi za vlast nije bio prihvatljiv. Prema njegovoj ocjeni, neuspjehom natječajne prodaje Telekoma Srbija otvorila bi se mogućnost za preispitivanje modela privatizacije te kompanije.

"Ako bi se vlada opredijelila za model inicijalne javne ponude dionica Telekom Srbija bi mogao ponuditi 20 posto vlastitih dionica, a država bi se mogla pridružiti s manjim dijelom svojih dionica. Ulazak investitora u vlasničku strukturu te kompanije pridonio bi većoj transparentnosti poslovanja, profesionalizaciji menadžmenta i njegovoj boljoj kontroli", kaže Gujaničić.Međutim, srpsko Ministarstvo gospodarstva odbacilo je takvu mogućnost uz obrazloženje da u slučaju trgovine dionicama Telekoma na burzi vlada ne bi mogla postaviti vrlo važne obveze kupcu kao što su socijalni i investicijski program. Procjenjuje se da će za socijalni program biti potrebno oko 200 milijuna eura.

Slabiji poslovni rezultati
S druge strane, savjetnik za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je država na dobrom putu želeći prodati Telekom Srbija. Kako je rekao za agenciju Beta, "poslovni rezultati Telekoma lošiji su u 2014. nego u 2013. godini pa je stoga bolje što prije prodati tu kompaniju kako joj cijena ne bi padala". Za prodaju je i ekonomist Miroslav Prokopijević, koji ističe da će se prodajom smanjiti utjecaj političkih struktura, a građani dobiti tehnološki boljeg operatera i bolju uslugu.  

Za paket dionica

Građanima po 64 eura

Pravo na besplatne dionice Telekoma ostvarilo je 4,8 milijuna građana, a već se nagađa da bi od prodaje dionice mogli dobiti između 37 i 64 eura. Prije nekoliko godina spominjala se cijena od 70 eura. Pitanje je međutim kolika je realna vrijednost dionica i može li se ona sa sigurnošću znati prije završetka transakcije, pita Politika. Ako bi 58,1 posto Telekoma bilo prodano za 1,2 milijarde eura cijela kompanija vrijedila bi nešto više od dvije milijarde eura. To znači da bi dionice u vlasništvu građana vrijedile oko 64 eura, a riječ je o paketu od 31 dionice.

Komentirajte prvi

New Report

Close