Pronašao način za besplatno grijanje: Njegov izum oduševljava, a vrlo je jednostavan

Arhivska fotografija: Ivica Galović / Pixsell Arhivska fotografija: Ivica Galović / Pixsell

Potencijal projekta prepoznala je kompanija iz Norveške.

U Badnjevcu, nadomak Kragujevca, na svom imanju na dva hektara, profesor Vladan Petrović postavio je sunčeve koncentratore kako bi na praktičnom primjeru dokazao da je besplatno grijanje moguće, piše Novi.ba.

Od tada do danas, posjećivali su ga mnogi uzvanici, ali konkretnog dogovora nije bilo. U međuvremenu, potencijal projekta prepoznala je kompanija iz Norveške koja je sa profesorom zaključila ugovor.

"U Srbiji jednostavno nisu pokazali nikakav konkretan interes za ovo što radim. Ali zato su zainteresirane bile druge zemlje. Potpisao sam ugovor sa velikom kompanijom koja radi plutajuće otoke. Oni u Monacu trebaju realizirati veliki projekt, investiciju vrijednu milijardu eura, za koju je potrebna solarna energija. Zainteresirani su za ovu tehnologiju i sve što je s tim povezano žele razvijati", kaže Petrović.

Profesor objašnjava da jedini u svijetu ima tehnologiju za proizvodnju struje iz sunčeve energije 365 dana, svih 24 sata svakog dana.

- To je jeftina tehnologija, koju svatko može izvesti, tako se može grijati cijeli svijet. Počne se skupljati energija po hektaru zemlje od travnja. U listopadu imate 200 stupnjeva u zemlji. Kad počne sezona grijanja, do kraja veljače ta temperatura padne na 40 stupnjeva. Onda se koriste toplotne pumpe, od toga dobijete 10 kilovata toplinske energije, a utrošite jedan kilovat električne energije, zaključuje profesor Petrović.

Komentari (1)
  • The_Man
    The_Man 19:06 15.10.2018.

    Ništa nije bsplatno…

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve