Projekt stoljeća bi se mogao pretvoriti u debakl: Umjesto milijardi, tvrtka iz UAE-a još nije isplatila ni zemljište

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2017. u 11:48
Foto: Večernji list

Kako kupac tvrtka Buroj nije obavila plaćanje u naznačenom roku, ugovor o kupoprodaji trebao je biti raskinut.

Najavljivani projekt stoljeća, čija je vrijednost procijenjena na 4,5 milijardi (konvertibilnih) maraka, te je zagolicao maštu ne samo regionalnih već i svjetskih investitora i medija, odjednom je utihnuo, a na površinu su počeli izlaziti novi detalji.

Kako piše Večernji list, projekt se zove “Buroj Ozon”, a riječ je o izgradnji golemog elitnog turističkog naselja, koji je u veljači 2015. godine pokrenula privatna tvrtka Buroj Property Developmen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je pod pokroviteljstvom najviših predstavnika bošnjačke vlasti potpisala ugovor s načelnikom općine Trnovo Ibrom Berilom, a dvije godine poslije njime se pozabavio Ured za reviziju koji u svom izvješću na račun ugovora iznosi niz primjedbi.

U svom izvješću revizori su utvrdili kako je, nakon izvršenog postupka licitacije građevinskog zemljišta od Povjerenstva za provođenje javnog nadmetanja, 21. rujna 2016. godine zaključen ugovor o kupoprodaji nekretnina između Općine i Buroj d.o.o. Trnovo, ukupne vrijednosti 2,039.270 KM za površinu od 203.927 četvornih metara po cijeni od 10 KM po četvornom metru. Tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je mjesec dana ranije obavila uplatu kao jamstvo u iznosu 50.000 KM. Preostali dio ugovorenoga iznosa od 1,989.270 KM, kako ističu revizori, prema važećem ugovoru o kupoprodaji, kupac je bio dužan uplatiti u roku od 90 dana, s tim što se jednu trećinu kupoprodajne cijene moralo uplatiti u roku od 30 dana.

Kako kupac tvrtka Buroj nije obavila plaćanje u naznačenom roku, ugovor o kupoprodaji trebao je biti raskinut. Do raskida ugovora nije došlo jer je Općinsko vijeće 29. prosinca 2016. godine donijelo odluku o izmjeni i dopuni prethodno donesene odluke. Dopuna se odnosila na dio promjene rokova, što je bilo moguće samo u slučaju postojanja izvanrednih okolnosti, a uz prethodno obrazložen zahtjev kupca.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Općepoznato je gdje se nalazi općina Trnovo?

Da li je blizu Tetovo?
Na mom si…. 😁

Cemu ovakav senzacionalan naslov, pa nista se nije desilo, samo kasne s placanjem, sto je uobicajeno. I opcina je odlucila produziti rok i dati im jos malo vremena, sto je logicno.

New Report

Close