Proizvodnju iz fotonapona u 2014. godini povećali za 13,5%

Autor: Poslovni dnevnik , 23. veljača 2015. u 22:00
Njemačka će održati i prvo javno nadmetanje za zemljišta namijenjena za gradnju velikih fotonaponskih elektrana/FOTOLIA

Njemačka vlada je odredila da oko 2,6 GW novih instalacija za solarne panele može dobiti poticajnu naknadu svake godine.

Njemački regulator Bundesnetzagentur objavio je da je prošle godine zabilježen 42-postotni pad novoinstaliranog fotonapona, kojeg je instalirano 1,9 GW, piše internetski portal energetika.net.

Njemačka vlada je odredila da oko 2,6 GW novih instalacija može dobiti poticajnu naknadu svake godine, a predmetni zakon donesen prošlog ljeta ustanovio je ograničenja na novu gradnju, a od operatora je zatražio da u dispečiranju vode pri preuzimanju tako proizvedene struje više računa o stanju na tržištu nego o poticajima. Ukupni FN kapaciteti u toj zemlji sada iznose 38,2 GW, a rekordna je bila 2012. godina, kada je instalirano 7,6 GW novih kapaciteta. Proizvodnja iz fotonapona u Njemačkoj lani se povećala za 13,5% na 35,2 milijarde kWh, što je 5,6% ukupno proizvedene energije u toj zemlji, javlja EMP. 

Pravilnik za projekte
Istovremeno, Njemačka će ovaj mjesec održati prvo javno nadmetanje za zemljišta namijenjena za gradnju velikih fotonaponskih elektrana koje neće biti u sustavu poticaja, piše energetika.net. Tamošnje resorno ministarstvo je predstavilo pravilnik za eksperimentalni projekt gradnje fotonapona snage 1,2 GW u naredne tri godine. Pravila podrazumijevaju da energetski regulator Bundesnetzagentur, 15. travnja počne prikupljati ponude za dozvole za gradnju 500 MW fotonapona u 2015., 400 MW u 2016. i 300 MW u 2017. godini. Ove godine održat će se ukupno tri aukcije. Posao će dobiti izvođač radova koji ponudi najnižu moguću cijenu tako generirane električne energije.

S obzirom na to da je slobodna zemlja ograničena, vlada namjerava dati nekoliko tisuća hektara federalnog zemljišta u 2016. i 2017. koja nije pogodna za obrađivanje, javlja EMP.  Zanimljivo je kako se pad proizvodnje i problemi sa sloarima događaju u državi koja je prije tri godine slovila za svojevrsnog rekordera. Naime, Njemačka je prije tri godine spjela iz solarnih kolektora proizvesti 22 gigavata električne energije po satu. Tu količinu proizvede 20 nuklearnih elektrana u punom pogonu, izvijestio je tada  Reuters. Norbert Allnoch, direktor Instituta za industriju obnovljive energije, izjavio je prije tri godine da su solarni kolektori u dva dana u svibnju u njemačku mrežu ubacili gotovo 50 posto potreba za energijom. – Nikada do tada nije jedna zemlja proizvela toliku količinu fotonske struje – izjavio je Allnoch. 

Vjetar u leđa zelenima
Inače, Njemačka je svjetski lider kad je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije i ova industrijski visoko razvijena zemlja već sada oko 20 posto potreba za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora – sunca, vjetra i biomase. Primjer Njemačke daje novi vjetar u jedra skupinama koje se zalažu za što veće oslanjanje na obnovljive izvore energije kao jedinu održivu opciju u svijetu koji je ovisan o fosilnim gorivima.

Inače, Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel prije tri godine našla se pod snažnim udarom javnosti nakon što je najavila da planira produljiti vijek trajanja svojih nuklearnih elektrana. Javnost, koja se većinom protivi nuklearnoj energiji, dodatno je bila senzibilizirana katastrofom u japanskoj nuklearnog elektrani u Fukushimi. Ona je teško stradala nakon snažnog potresa i tsunamija koji ju je doslovce uništio. Nakon te katastrofe u Njemačkoj je dodatno porasla podrška javnosti stranci zelenih pa je, dijelom i zbog toga, vlada odlučila da se odustane od daljnjeg oslanjanja na nuklearnu energiju.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kod nas je politika okrenuta zna se u kojem smjeru…….smjeru ugljena i nuklearnih elektrana jer ocito nema jednog pametnog covjeka u vladi nego sve sami uhljebi koji nemaju savjesti nit karaktera za bilo sto.

Naravno , tamo vlada reda , rad i disciplina i gotovo cijela politika okrenuta gospodarstvo koje zapošljava. A kod nas !!!!!

New Report

Close