Proizvodnja sladoleda u Srbiji porasla čak 27,5 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2018. u 21:59
Ivica Galović/PIXSELL

Hladna poslastica izvozi se na tržišta regije, najviše u Crnu Goru, BiH i Makedoniju, ali i u Hrvatsku, Grčku i Njemačku.

Proizvodnja sladoleda u Srbiji postaje sve popularnija, osim već poznatih proizvođača, ali ujedno i najvećih izvoznika iz Srbije, kao što su Frikom, Froneri Adriatic, Swisslion i Ice Planet, ističu su se i manji proizvođači i zanatske slastičarnice, koje već godinama uspješno posluju u ovoj grani prehrambene industrije, piše portal eKapija.

U Srbiji je proizvodnja te hladne poslastice, prema podacima Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, u 2017. godini iznosila 21.415 tona. Za prvih pet mjeseci 2018. godine proizvedeno 11.309 tona, što je za 27,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Srbija sladoled izvozi na tržišta regije, a najviše u Crnu Goru, BiH, Makedoniju, ali i u zemlje EU kao što su Hrvatska, Grčka, Rumunjska, Njemačka i Španjolska. U 2017. godini Srbija je izvezla 8786 t što je količinski porast od 16,5% u odnosu na 2016. godinu.

Izvoz je u porastu i u prvih pet meseci 2018. godine kada je izvezeno 7469 t što je dvostruko više nego za prvih pet mjeseci 2017. godine, podaci su Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS).

Kada je u pitanju uvoz sladoleda, u 2017. godini uvezeno je samo 1968 t. Za prvih pet mjeseci 2018. godine, uvoz je pao, po vrijednosti za 7,3%, a količinski za 11,39%.

Ukupno je uvezeno 884 t, najviše iz Hrvatske, Italije, Belgije i Makedonije, dok su sirovine koje se najviše uvoze za proizvodnju sladoleda mlijeko u prahu i maslac. PKS je tražio da se u ljetnjim mjesecima ukinu prelevmani za mlijeko u prahu za proizvođače sladoleda, tako da domaća industrija može biti konkuretnija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close