Proizvođači pšenice novi su ruski heroji, ruše sve granice

Autor: Sergej Novosel Vučković , 09. listopad 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

Pad rublje i državna potpora utjecali na nisku cijenu rekordnih količina koje se prodaju odmah nakon žetve, a poljoprivrednici se bogate.

Andrej Burdin (42) i Viktor Borodajev (64) novi su heroji Rusije. Nije pretjerano dati im epitet kakav su u doba SSSR-a dobivali ponajbolji trudbenici, jer dvojac iz crnomorskih stepa enormnim urodom pšenice melje sve pred sobom. Burdin je u pet godina, navode ruski mediji koje prenosi Bloomberg, utrostručio veličinu farme i na 2000 hektara požnjeo trostruko više, a dobit uložio u novu mehanizaciju.

Borodajev uspjeh na i inače plodnoj oranici od 40.000 hektara duguje, kaže, "Bogu i prirodi", ali i on trlja ruke zahvalan na plodovima dobra vremena i tla. Lokalne vlasti njihove odlične rezultate prigodno su nagradile, a pomogli su i "majci Rusiji" da, 25 godina nakon pada komunizma, postane gotovo tvornica za izvoz zrnja i više nije samo prvak u nafti i plinu. Od Crnog mora preko rijeke Volge sve do sibirskih predjela, ruska pšenica je u renesansi, urod je sa 70 milijuna tona najbolji u četvrt stoljeća i milijuni viška moraju u izvoz. Pomogao je i 45-postotni pad vrijednosti rublje u odnosu na dolar pa je Rusija lani pretekla SAD, a ove godine i EU s vrha najvećeg izvoznika krušarice.

"Dugo će Rusija biti na vrhu, posebno gledaju li se proizvodni potencijali. Istisnula je SAD iz Egipta, najvećeg kupca pšenice i ide u Bangladeš, Nigeriju, Indoneziju. Konkurenti se moraju jako truditi da je sustignu", kaže jedan agrarni konzultant. Ruski bum privukao je i neke od najvećih trgovaca žitom. Olam, Cargill ili Glencore ulažu u sve od silosa do izvoznih terminala. Vide šansu, osim u plodnoj zemlji i državnoj potpori, i u blizini velikih luka odakle je prijevoz robe jeftinije. Ne smeta im što je ruska pšenica – za razliku od američke i europske koja je u zadnje vrijeme visokokvalitetna – mekša i prhkija.

Cijena ruskoga žita krajem rujna je bila 169 dolara za tonu, najniže u šest godina, prema tamošnjem Institutu za poljoprivredno tržište. I ne može biti viša jer se goleme količine prodaju odmah nakon žetve. Od velike potražnje vani Rusima se vraća gotovina koju poljoprivrednici ulažu u daljnju proizvodnju, postajući i bogatiji, drži ministar poljoprivrede Aleksandr Tkačev. Šef poljoprivrednog sindikata Arkadij Zločevski ističe da "nam je s prirodom i klimom sudbina dala da budemo izvoznik". I agrarni kapitalisti, veći od Zapadnjaka.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close