Profesoru s Harvarda dali mito od dva milijuna dolara kako bi im upisao sinove

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. listopad 2012. u 08:07
EPA

Kada je riječ o primanju na fakultet, jamstava nema i točka. Ako vam netko kaže da vas možete ubaciti na Harvard, to je prijevara.

Jedan bračni par iz Hong Konga tužio je bivšeg harvardskog profesora da im je izvukao dva milijuna dolara obećavajući im sinove upisati na Harvard, piše u četvrtak dnevni list Boston Globe, ističući kako je to opomena za roditelje upletene u vrlo kompetitivni "rulet" upisa na fakultet u SAD-u.

"Kada je riječ o primanju na fakultet, jamstava nema i točka. Ako vam netko kaže da vas možete ubaciti na Harvard, to je prijevara", izjavio je za list Mark Kantrowitz, stručnjak za financiranje i planiranje studija iz Cranberrya u Pennsylvaniji. Gerald i Lily Chow, oba stanovnici Kine, kažu u svojoj tužbi podnesenoj 2010. na okružnom sudu u Bostonu da su prof. Marku Zimnyu platili 2.000.000 dolara na temelju obećanja da će njihova dva sina upisati na elitno američko sveučilište, po mogućnosti na Harvard. Supružnici Chow u tužbi također tvrde kako im je Zimny rekao da će pomoći oko uplate njihovih donacija drugim elitnim fakultetima, zaobilazeći navodni rasizam protiv azijskih donatora.

Supružnici Chow optužuju Zimnya za prijevaru, kršenje ugovora i neopravdano bogaćenje i žele da im vrati njihove milijune. Zimny je u sudskim podnescima negirao optužbe, navodi Boston Globe. Tužba bi trebala biti prebačena na savezni sud, a u studenom se očekuje prvo ročište, piše list. Dok je slučaj Chow ekstreman, Kantrowitz kaže da roditelji diljem SAD-a troše velike svote novca u nastojanju da djecu upišu na vodeća sveučilišta, plaćajući savjetnike koji im pomažu u pripremi za polaganje ispita i pisanje eseja potrebnih za prijavu na fakultete.

Prošle je godine Harvard prihvatio samo 6,2 posto od 34.950 prijavljenih za upis, prema pisanju studentskog glasila The Harvard Crimson. Harvard je imao najnižu upisnu stopu u tzv. Ivy League – skupini od osam elitnih privatnih sveučilišta na sjeveroistoku SAD-a, ispod Columbije sa 6,9 posto i Yalea sa 7,35 posto upisanih, dodaje Crimson.

Komentirajte prvi

New Report

Close