Produktivnost najrazvijenijih usporava

Autor: Poslovni dnevnik , 26. travanj 2017. u 21:59
Veći rast uz manje rada/FOTOLIA

Rast produktivnosti u skupini G7 za 70 posto je sporiji od dugoročne stope.

Ekonomska aktivnost u naprednim gospodarstvima obećava, ali produktivnost zaostaje, zaključak je PricewaterhouseCoopersove (PwC) travanjske analize Global Economy Watch.

Nedavno povećanje ekonomske aktivnosti u naprednim gospodarstvima država G71 privlači pozornost svjetskih političara, no pitanje je li optimizam opravdan. Ekonomisti kažu da konkretni podaci ukazuju na malo ubrzanje ekonomskog rasta država G7 od 1,7 posto u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine. Prosječna stopa rasta poslije krize iznosi 1,8 posto. Nadalje, ono što potiče optimizam je raširenost oporavka diljem država G7, što se vidi iz najmanje razlike stopa rasta među državama u posljednjih 20 godina.

Razlozi leže u povoljnoj monetarnoj politici, većoj javnoj potrošnji te u povećanju potražnje s rastućih tržišta. No, produktivnost je razlog za zabrinutost, kažu u PwC-u. "Naša analiza pokazuje da je rast produktivnosti država G7 nakon krize za dvije trećine sporiji od njene prosječne dugoročne stope", kaže Barret Kupelian, viši ekonomist PwC-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close