Prodaju se veličanstvene palače uz Bospor: Cijene dosežu i do 100 milijuna dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2018. u 12:05
Foto: Getty Images

Trgovci nekretninama očekuju da će najveći interes biti iz zemalja Perzijskog zaljeva, poglavito Katara koji je najveći turski saveznik u tom dijelu svijeta.

Veličanstvene palače uz obalu Bospora među najpoznatijim su istanbulskim vidicima. Valovi što razdvajaju Europu od Azije doslovno im zapljuskuju ulazna vrata. 

Nekoć rezervirane za osmansku elitu i ponekog imućnog stranca na radu u ondašnjem Carigradu, bosporske palače diljem su svijeta proslavljene u književnim djelima i odnedavno u modernim turskim televizijskim sapunicama.  

Deseci tih zdanja sada su na prodaju jer su Tursku zahvatile gospodarske poteškoće pa vlasnici nastoje unovčiti svoju luksuznu imovinu. 

Pošto cijene dosežu i do 100 milijuna dolara očekuje se da će većina kupaca biti stranci, što će drastično promijeniti vlasničku strukturu rezidencija uz Bospor. 

Trgovci nekretninama očekuju da će najveći interes biti iz zemalja Perzijskog zaljeva, poglavito Katara koji je najveći turski saveznik u tom dijelu svijeta. 

"Pošto turska lira gubi na vrijednosti, Istanbul je postao raj za osobe iz Zaljeva. Oni smatraju da će lira u bliskoj budućnosti krenuti u oporavak i da će im se investicija brzo isplatiti", rekao je Hamed Elhamian, direktor prodaje u Anka Investu. 

Među stotinama palača uz dvije bosporske obale, 360 ih ima povijesnu vrijednost, kaže trgovac nekretninama Pinar Ayikcan Tuna.

Za njihovu je kupnju potrebno posebno odobrenje gradskih vlasti. Isto vrijedi i za bilo kakvu obnovu pročelja. 

"Po zakonu, zgrade povijesne vrijednosti moraju se obnavljati u izvornom obliku", kaže Ayhan. 

Neke od palača još su u vlasništvu turske elite, ali općenito je interes Turaka za kupnju malen. 

Turske sapunice, poneke i s epizodama koje traju po dva sata, s velikim se uzbuđenjem prate u arapskom svijetu. 

Mnoge od njih, od modernih ljubavnih priča do povijesnih drama, odvijaju se u povijesnim zdanjima uz Bospor. U Istanbulu ima turističkih agencija koje nude obilazak lokacija sa snimanja 

"Te sapunice su zapravo naš golemi oglasni prostor", zaključio je Tuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close