Prodaju se Telekom Srbija, EPS, Srbijagas i Dunav osiguranje

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2014. u 17:05
Većinski vlasnik Telekoma Srbija je država s 58,11 posto udjela

Premijer Aleksandar Vučić tvrdi da je najbolja opcija za EPS ulazak neke od najjačih inozemnih kompanija kao manjinskog partnera.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, najavio je zastupnicima u Skupštini početak privatizacije nekoliko velikih državnih kompanija, među kojima je i Telekom Srbija čija će se prodaja pokrenuti u prvih sto dana nove vlade.

Prema Vučićevim riječima Telekom Srbija mora biti privatiziran kako bi održao korak s konkurencijom. On je podsjetio da se udio Telekoma na tržištu mobilne telefonije smanjuje te da više nema monopol na tržištu fiksne telefonije. Budući da će u Srbiji biti dodijeljena licenca za 4G mrežu, a država i Telekom nemaju sredstava da finansiraju njemu izgradnju, privatizacija je nužna. 

 

1,4mlrd.

eura procijenjena je vrijednost 51 posto dionica Telekoma Srbija

Rizici od privatizacije EPS-a
Lazar Krstić, srpski ministar financija, kaže da za Telekom Srbija postoji veliko zanimanje, javlja B92. Prošli natječaj za većinski dio Telekoma Srbija bio je raspisan krajem 2010. godine, a na temelju procjene privatizacijskog savjetnika vlada Srbije je odredila minimalnu cijenu za 51 posto dionica od 1,4 milijarde eura. Javila se samo kompanija Telekom Austrija koja je ponudila ukupno 1,1 milijardu eura i to s uvjetom da odmah isplati 800 milijuna eura, a ostatak na rate, što je vlada odbila. Većinski vlasnik Telekoma Srbija je država s 58,11 posto, petina su dionice kompanije, 14,95 posto pripada građanima, a 6,94 posto zaposlenima i bivšim radnicima TelekomaVučić je dodao i da je najbolja opcija za Elektroprivredu Srbije (EPS) ulazak neke od najjačih inozemnih kompanija kao manjinskog partnera.

Taj partner bi izabrao većinu menadžmenta u EPS-u, povećao efikasnost poslovanja, a time i vrijednost kompanije. "Tako bi se povećala vrijednost EPS-a za slučaj da se odlučimo da ga prodamo na burzi, što bi se moglo dogoditi 2016. godine", rekao je Vučić. Međutim, ne slažu se svi s takvom procjenom. Nikola Rajaković, profesor beogradskog Elektrotehničkog fakulteta, za B92 je rekao da bi privatizacija EPS-a omogućila kratkoročnu "tanku" financijsku korist za proračun, ali bi donijela i velike rizike. Rizici su opasnost od postupnog prelaska EPS-a u većinsko vlasništvo stranog partnera i mogućnost znatnog povećanje cijena struje. Najbolje bi bilo, kaže Rajković, da mi sami vodimo EPS, koji treba reorganizaciju i dobar menadžment da bi posto profitabilna i zdrava kompanija, koja će sama, bez privatizacije, ulagati u nove kapacitete.

Koncesija za Lutriju Srbije
Vučić je također najavio i privatizaciju Srbijagas koji je u velikim gubicima. On kaže da toj kompaniji treba brzo organizacijsko i financijsko restrukturiranje, kao i potencijalna prevatizacija nekih dijelova kompanije kako bi postali profitabilni. Za državnu Lutriju Srbije Vučić je rekao da već postoje strani partneri koji su zainteresirani za kupnju licence što bi državi donijelo 100 milijuna eura. Do sredine godine treba početi i privatizacija Dunav osiguranja, kao i rješavanje problema banaka u državnom vlasništvu. Premijer je rekao da su tri ključna zadatka nove vlade reforma funkcioniranja gospodarstva, razvoj privatnog sektora i konsolidacija proračuna. Najavio je i završetak restrukturiranja 153 društvena poduzeća kao i rješenje stanja u Željezari Smederevo i kompaniji Simpo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close