Prodaju se Budimka, 21. oktobar i još osam tvrtki

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2015. u 22:00
Budimka na 12 hektara vlastitog zemljišta uzgaja jabuke/Fotolia

Budimka iz Požege, nekad velika kompanija, proizvodi sokove, voćne koncentrate, džemove, marmelade i ajvare.

Krenuo je novi val privatizacije u Srbiji, Agencija za privatizaciju objavila je javne pozive za prodaju 1o poduzeća u restrukturiranju, od koji se u devet prodaju većinski udjeli, te dva dijela imovine jedne kompanije.  

Na popisu tvrtki u kojima se prodaju udjeli nalaze se Tehnohemija iz Beograda, Bratstvo jedinstvo iz Neuzina, pančevačko Seme Tamiš, Vojvodina iz Starčeva, Omoljica iz Pančeva, 7. juli iz Siriga, aranđelovački Elektroporcelan, PTT Delovi iz Novog Pazara i Budimka iz Požega. Također se prodaje imovina kragujevačke kompanije 21. oktobar, i to u dva dijela, osnovni pogon u Kragujevcu i topionica. Kod poduzeća Tehnohemija nudi se 50 posto udjela, a početna cijena iznosi 4 milijuna eura. Nudi se i 74 posto udjela tvrtke Bratstvo i jedinstvo za 3,3 milijuna eura, dok se za 72 posto tvrtke Seme Tamiš traži 237.964 eura. U ponudi je i 72 posto udjela u kompaniji Vojvodina, za 1,3 milijuna eura, 72 posto udjela poljoprivredne tvrtke Omoljica za 9,5 milijuna eura, kao i 69 posto udjela tvrtke 7. juli za 3,6 milijuna eura.

 

9,6mil.

eura cijena je za imovinu kompanije 21. oktobar

Elektroporcelan prodaje 99 posto udjela za 173.191 eura, PTT Delovi nude na prodaju 69 posto udjela, a početna cijena iznosi 2,1 milijuna eura, dok se za 56 posto udjela Budimke traži najmanje 2,1 milijuna eura. Najviše će trebati izdvojiti za kompaniju 21. oktobar. Za imovinu tvrtke na osnovnoj lokaciji Kragujevac, početna prodajna cijena iznosi 8,9 milijuna eura, dok se toponica nudi po početnoj cijeni od 660.614 eura. Među važnijim tvrtkama koje kreću u privatizaciju svakako je Budimka iz Požege, nekad velika kompanija koja proizvodi sokove, voćne koncentrate, džemove, marmelade i ajvare. Dugovi Budimke mjere se u milijunima eura, a tvrtka posjeduje 30 hektara zemlje, od kojih 12 čini poljoprivredno zemljište s plantažom jabuka.

Budimka vjerojatno neće imati problema s pronalaženjem novog vlasnika jer su je posjećivali potencijalni kupci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije, SAD, Kine, Njemačke, Italije i Češke, te predstavnici dva investicijska fonda iz inozemstva, kao i nekoliko većih srpskih kompanija. Neizvjesnija je prodaja 21. oktobra, proizvođača plastičnih autodijelova, tvrtke koja je do 2001. godine poslovala u sastavu Grupe Zastava. Za tu tvrtku 2003. godine bila je zainteresirana njemačka kompanija Shefenecker, ali je nakon godinu dana čekanja na prodaju odustala i kupila slično poduzeće u Rumunjskoj. 

Veliki dugovi

Država otpisuje potraživanja

Tvornica reznog alata iz Čačka (FRA) privatizirat će se prodajom udjela po početnoj cijeni od 3,6 milijuna eura, a prema riječima direktora Milana Vidakovića ranije je planirana prodaja većeg dijela imovine tvrtke za 20,5 mil. eura, ali bez dugova. Vidaković kaže da je novi način privatizacije bolji jer će kupac dobiti tvornicu za 3,6 mil. eura i dugove od 30 mil. eura, ali država će mu uz otpisa potraživanja (16 mil. eura) pomoći i oko pregovora s HalkBankom kojem duguje pet milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close