Prodaju se BH Telecom i HT iz Mostara

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2016. u 21:59
Tko će postati novi vlasnik?

Federalna vlada odobrila privatizaciju više kompanija u kojima ima vlasničke udjele.

Federalna vlada dala je saglasnost na Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine s Planom privatizacije za 2016. godinu.  

U Plan privatizacije za 2016. godinu uključeno je šest od osam kompanija. To su Bosnalijek iz Sarajeva, Energopetrol iz Sarajeva, Energoinvest iz Sarajeva, Aluminij iz Mostara, Tvornica duhana Sarajevo, Sarajevo osiguranje, Energoinvest Comet iz Sarajeva i ArcelorMittal iz Zenice.  Planom privatizacije nisu obuhvaćeni Energoinvest Comet i ArcelorMittal.  Na temelju Reformske agende Planom privatizacije za 2016. godinu predviđena je i priprema za prodaju državnog udjela u telekom operaterima, odnosno priprema za moguću privatizaciju BH Telecoma iz Sarajeva i HT-a iz Mostara.

Vlasnici HT-a iz Mostara su Federacija BiH (FBiH), T-Hrvatski telekom iz Zagreba, Hrvatska pošta i mali dioničari. Većinski vlasnik je Federacija BiH koja je vlasnik 50,10 posto dionica, dok T-HT ima 39,10 posto, Hrvatska pošta 5,23 posto, dok ostatak drže mali dioničari. Na sjednici valde usvojen je i Financijski plan Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za ovu godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi i kapitalni primici u iznosu od 7,709.200 KM (oko 30 milijuna kuna), kao i ukupni rashodi i kapitalni izdaci u istom iznosu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Možda i nije loše da firmu pa tako i paket HT-a
preuzme neki strani vlasnik, koji se sigurno neće buniti
protiv 90% preuzimanja firme i time izbjeći gnjavaže na burzi
i biti svoj gazda.
HT-u se ovdje smiješi velika zarada, to je sasvim sigurno.
Sa 3-4 miljarde u blagajni i kad ovdje utrže novce,
imat će gotovine u vrijednosti 70% svog MCAP-a.

New Report

Close