Prodaja oružja rasla dva posto

Autor: Tomislav Pili , 11. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Najvećih stotinu kompanija uprihodilo 374,8 milijardi dolara.

Nakon pet godina globalni proizvođači oružja zabilježili su prvo povećanje prodaje, pokazuje izvješće Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) objavljeno u ponedjeljak. Izvješće pokazuje da je stotinu najvećih svjetskih kompanija iz sektora obrambene industrije lani ostvarilo 374,8 milijardi dolara prihoda. To je 1,9 posto više nego godinu ranije te prvi godišnji rast nakon pet uzastopnih godina pada prihoda.

Od 2002. godine, kada je SIPRI počeo objavljivati podatke o prodaji oružja, prihodi te vrste kompanija uvećani su za 38 posto. Glavninu lanjskog “kolača” , točnije 57,7 posto, uzele su američke kompanije s 217,2 milijarde dolara prihoda što je četiri posto više na godišnjoj razini. SIPRI taj rast tumači američkim vojnim operacijama u inozemstvu te izvozu velikih (i skupih) sustava naoružanja u druge države. Tako je prodaja vodećeg svjetskog proizvođača oružja – Lockheed Martina – porasla preko 10 posto što je bilo odlučujuće za povećanje američkog udjela u globalnoj trgovini oružjem. “S preuzimanjem proizvođača helikoptera Sikorsky krajem 2015. te većim obujmom isporuka zrakoplova F-35 Lockheed Martin izvijestio je o značajnom povećanju prodaje oružja”, stoji u izvješću.

 

58 posto

ukupne svjetske prodaje zasluga je američkih kompanija

Prodaja europskih proizvođača s 91,6 milijardi dolara ostala je stabilna s 0,2 posto rasta, ali uz različite trendove u pojedinim državama. Tako francuske i talijanske kompanije bilježe pad prodaje dok njemačka i britanska vojna industrija rastu. Pieter Wezeman, stariji analitičar SIPRI-a pojašnjava kako je rast prodaje u Njemačkoj prvenstveno zasluga rasta prodaje oklopnih vozila tvrtke Krauss-Maffei Wegmann za gotovo 13 posto te kopnenih sustava kompanije Rheinmetall za 13,3 posto. “Obje kompanije profitirale su od rasta potražnje u Europi, Bliskom istoku i jugoistočnoj Aziji”, kaže Wezeman. Britanska prodaja rasla je dva posto. Ruska obrambena industrija bilježila je rast od gotovo četiri posto na 26,6 milijardi dolara. No, od 10 ruskih predstavnika u SIPRI-jevih najvećih stotinu, pet kompanija je bilježilo rast, a pet pad prodaje. Od “rastućih proizvođača” – u koje SIPRI ubraja Brazil, Indiju, Južnu Koreju i Tursku – najveći skok za gotovo 21 posto bilježi južnokorejska industrija s ukupnom prodajom od 8,4 milijarde dolara. Razlog rasta su tenzije na korejskom 
poluotoku.    

Komentirajte prvi

New Report

Close