Prodaja luksuznih automobila dosegnula rekordne razine

Autor: Ante Pavić , 12. siječanj 2014. u 22:00
Bentley je samo u SAD-u povećao prodaju 28 posto

Prodaja Porscheovih automobila porasla je 15 posto, Audija 8,3 posto, Bentleya 19 posto, Mercedesa 10,7 posto, dok Rolls Royceu dobro ide na Bliskom istoku i u Kini.

Kriza nije ugrozila prodaju luksuznih dobara, o čemu svjedoči i podatak da su automobilski luksuzni brandovi u prošloj godini zabilježili rekordnu prodaju, piše Bloomberg.

Porsche, Audi i Bentley kao dio moćne njemačke automobilske grupacije Volkswagen zabilježili su snažan rast prodaje, čemu je najviše pomogao rast potražnje na američkom, indijskom i kineskom tržištu. Prodaja Porscheovih automobila porasla je u svijetu 15 posto, Audija 8,3 posto, a Bentleya 19 posto. Prevedeno u jezik apsolutnih brojki, Bentley je u prošloj godini u svijetu prodao 10.120 automobila, Porsche 162.145, a Audi 1,57 milijuna. 

 

8,5milijardi

eura operativna je dobiti Volkswagena u devet mjeseci 2013.

Planovi Nijemaca
"U posljednje četiri godine, samo je Audi privukao 600.000 novih kupaca", kazao je Rupert Stadler, izvršni direktor Audija. Zahvaljujući tome, devetomjesečna operativna dobit Volskwagena narasla je na 8,5 milijardi eura, od čega je Audi zaradio 3,7 milijardi eura, Porsche 1,89, a Bentley 98 milijuna eura. Volkswagen također posjeduje i talijanski Lamborghini, ali njegova zarada ulazi u zaradu Audija. Bentley je samo u SAD-u povećao prodaju 28 posto. Taj luksuzni brand koji se proizvodi u Velikoj Britaniji je s druge strane, u Kini rastao tek tri posto, ali su zato Audijevi i Porscheovi modeli poboljšali sliku rastom prodaje od 20 posto. Sve to ide u prilog ambicioznom Volskwagenovom planu da do 2018. godine postane najveći svjetski proizvođač automobila i tako uzme primat japanskoj Toyoti. U Porscheu su posebno optimistični pa ne samo da najavljuju rast prodaje u 2014. godini, nego tvrde da su blizu toga da već sada rasprodaju sve godišnje narudžbe pojedinih modela. 

Proizvodnja ne seli
Bogati krizu nisu niti osjetili pa se i Rolls Royce kao najpoznatiji primjer luksuza pohvalio rastom prodaje što ponajviše može zahvaliti kineskim bogatašima koji su kupili 11 posto više britanskih automobila, a pogotovo onima na Bliskom istoku gdje je zabilježen rast od 17 posto. Na Zapadu su imali podbačaj, ali dok Kina i Bliski istok imaju zadovoljavajuću bazu najbogatijeg sloja, Rolls Royce se ne mora bojati za svoju budućnost pa onda i može sebi dozvoliti izjavu kako nikada neće napustiti Englesku kao mjesto proizvodnje. Njemački Mercedes također ne stoji skrštenih ruku pa se i on pohvalio rekordnim rastom prodajom od 10,7 posto u 2013. godini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close