Prodaja luke u rujnu

Autor: Poslovni dnevnik , 28. kolovoz 2018. u 07:54
Luka pretovari 1,5 milijuna tona tereta godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 milijuna tona

Među zainteresiranima za novosadsku luku su Dubai Port World iz UAE-a, njemački Renus i američka grupa Valona.

Natječaj za privatizaciju Luke Novi Sad trebao bi biti objavljen u rujnu, a za tu srpsku luku zainteresirane su neke od najpoznatijih svjetskih kompanije, rečeno je Tanjugu iz Ministarstva građevine, prometa i infrastrukture. 

Luka Novi Sad je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države, a ona je spremna za značajna ulaganja u vodni promet. "Očekujemo da ćemo u rujnu imati raspisan natječaj za privatizaciju, odnosno izbor lučkog operatera. Imamo velik interes za tu luku i to najrenomiranijih svjetskih tvrtki u području lučkog biznisa. Neke od tih kompanija su Dubai Port World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, njemački Renus i američka grupa Valona.

Također, veliki broj drugih poznatih kompanija je već poslao pismo namjere", kaže Veljko Kovačević, pomoćnik ministra za vodni promet. "Završavamo posao na imovinskom stanju Luke Novi Sad. Da bi se provela privatizacija, u skladu s propisima Srbije, nužno je izdvojiti lučko zemljište i infrastrukturu, koji će ostati u vlasništvu Republike Srbije, tako da će predmet privatizacije biti biznis luke i dizalice, zgrade, skladišta i slično", rekao je Veljko Kovačević.

 

15 milijuna

eura bit će osigurano privatizacijom za ulaganje u luku

Privatizacijom će, prema njegovim riječima, biti osigurano više od 15 milijuna eura ulaganja u razvoj luke: prije svega izgradnju nove operativne obale, novog silosa i mehanizacije. To će ubrzati njen rad, jer Luka Novi Sad trenutno ima pretovar od oko milijun tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 milijuna tona. "Zastarjela mehanizacija, neučinkovitost i sporost luke je nešto što je trenutno 'ubija' na tržištu. I privatizacija i novi investicijski kapital trebaju omogućiti brži razvoj luke", objašnjava Kovačević. 

Proveden je, dodaje, postupak izdvajanja dijela imovine i prijenos na Republiku Srbiju i trenutno se završava privatizacijska dokumentacija. Kovačević je najavio da će sljedeće godine početi i izgradnja terminala za rasute i generalne terete u Luci Smederevo, za koju se trenutno priprema projekt.

"Do kraja ove godine imat ćemo usvojenu cijelu tehničku dokumetaciju i nakon toga ćemo ući u natječaj za izbor izvođača radova i nadzor. Očekujemo zaključenje ugovora i početak radova u studenome 2019., a rok za završetak je dvije godine. Do 2021. godine imat ćemo terminal u Smederevu na više od 60 hektara, koji treba osigurati pretovar više od pet milijuna tona tereta godišnje", rekao je Kovačević.  Ministarstvo građevine, prometa i infrastrukture ove će godine realizirati i projekt AtoN u sklopu kojeg će biti uvedena najsuvremenija navigacijska signalizacija na Dunavu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close