Prodaja iPhonea pada, ali ne posustaje gomilanje gotovine

Autor: Tomislav Pili , 03. svibanj 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Najvažniji proizvod kompanije našao je 430.000 kupaca manje, no na računu se sada nalazi 256,8 milijardi dolara, više nego vrijedi GM.

Unatoč rastu Appleovih prihoda, dobiti i gotovine na računu, pad prodaje najvažnijeg proizvoda neugodno je iznenadio analitičare i investitore.

Najvrednija kompanija na svijetu objavila je u utorak rezultate za fiskalno drugo tromjesečje koji su pokazali rast prihoda za 4,6 posto na 52,9 milijardi dolara. Glavni poticaj rastu prihoda došao je od 17-postotnog skoka prihoda od usluga koje uključuju App Store, Apple Music, Apple Pay i iCloud. Dobit je ojačala 4,8 posto na 11,03 milijarde dolara.

Pad nakon godinu dana
Iako je dobit blago nadmašila očekivanja analitičara, prihodi su ipak bili manji od očekivanja. No, to bi možda investitori i "prožvakali" da opet, nakon godinu dana, nisu čuli da pada prodaja iPhonea. Naime, u drugom tromjesečju koje je završilo 1. travnja Apple je prodao 50,76 milijuna tog mobitela, 430.000 komada manje nego godinu dana ranije. Ruku na srce, manje prodanih iPhonea donijeli su 1,2 posto više prihoda zahvaljujući višoj prosječnoj prodajnoj cijeni.

Zanimljivo je objašnjenje izvršnog direktora Tima Cooka da je slabija prodaja iPhonea posljedica medijskih napisa o nasljedniku, iPhoneu 10, zbog čega kupci odgađaju kupnju. Podsjetimo, iPhone 10 bi trebao biti predstavljen u rujnu. Koji god bio razlog, nije uvjerio investitore da je sve u redu, pa je dionica Applea pala dva posto. K tome, analitičare je zabrinuo pad prihoda od prodaje na širem kineskom tržištu, odnosno u Kini, Hong Kongu i Tajvanu, što je drugo najveće Appleovo tržište nakon američkog. Prihodi s tog tržišta pali su u proteklom tromjesečju za 14,1 posto na godišnjoj razini, na 10,7 milijardi dolara. 

Rasla bruto marža
Slabljenje potražnje za iPhoneima u Kini posljedica je usporavanja rasta tamošnjeg gospodarstva, a time i potrošnje stanovništva, ali i velikoj konkurenciji jeftinijih pametnih telefona proizvođača iz te regije. Bruto marža kompanije dosegla je 38,9 posto, malo ispred prognoza koje su govorile o 38,7 posto. U sljedećem tromjesečju Apple očekuje da će se bruto marža kretati između 37,5 i 38,5 posto dok stručnjaci predviđaju maržu u gornjem rasponu od 38,3 posto. Slično vrijedi i za projekcije prihoda. Dok Apple očekuje između 43,5 i 45,5 milijardi dolara, analitičari tvrde da će prihodi biti 45,6 milijardi dolara. No, za razliku od prodaje iPhonea, gomilanje gotovine na računu ne posustaje, pa je Apple ima više nego što na burzi vrijedi General Motors.

Apple je objavio kako posjeduje 256,8 milijardi dolara, čak 10 milijardi dolara više nego u prethodnom kvartalu. U samo godinu dana kompanija je uvećala gotovinu za 19 posto. Toliki novac na računu povećao je pritisak dioničara. Naime, investitori žele vidjeti njegovo korištenje, bilo kroz investicije ili kroz podjelu tog novca dioničarima. Apple je u potonjem pravcu i reagirao, najavivši povećanje  programa kapitalnog povrata za 50 milijardi dolara. Konkretno, program otkupa dionica povećan je za 35 milijardi dolara, a kvartalna dividenda uvećana je za 10,5 posto.  
 

Komentirajte prvi

New Report

Close