Prodaja Hypove mreže na Balkanu ovisi o sudskoj presudi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. ožujak 2015. u 14:57
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Prodaja balkanske mreže podružnica ugašene austrijske banke Hypo Alpe Adria doći će pod znak pitanja.

Prodaja balkanske mreže podružnica ugašene austrijske banke Hypo Alpe Adria doći će pod znak pitanja ako austrijski ustavni sud poništi zakon kojim se bančinim vjerovnicima nameću gubici, prenose mediji u srijedu upozorenje ministra financija Hansa Joerga Schellinga.

Austrija je u prosincu dogovorila prodaju tog dijela Hypova poslovanja američkoj investicijskoj tvrtki Advent International i Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za maksimalno 200 milijuna eura, podsjeća Reuters, dodajući da bi prodaja trebala biti zaključena u drugom tromjesečju ove godine.

Austrijski je ministar u intervjuu za časopis Falter povezao realizaciju transakcije s presudom ustavnog suda o zakonu iz prošle godine kojim se unatoč jamstvima Hypove matične zemlje Koruške nameću gubici pojedinim bančinim vjerovnicima s nižim prioritetom naplate. Presuda bi trebala biti donesena ove godine.

"Bude li (zakon) poništen, sve što smo tada srezali vraća se (na početak)… a u tom slučaju pod znak pitanja dolazi i prodaja Hypovih podružnica u jugoistočnoj Europi Adventu i EBRD-u", tumači Schelling.

Ministrova glasnogovornica napominje da su se u razdoblju od potpisivanja do zaključivanja otvorila određena pitanja i da su kupci upozorili na određene stavke koje bi valjalo uzeti u obzir ako postanu aktualne. Nije pobliže navela o čemu je riječ.

Glasnogovornik američke kompanije izrazio je pak uvjerenje da će prodaja biti zaključena "sukladno dogovoru svih strana".

Spornim je zakonom izbrisano gotovo 900 milijuna duga s nižim prioritetom naplate a banka je zadržala i 800 milijuna eura koje je isplatio nekadašnji vlasnik BayernLB za pokrivanje troškova njezina gašenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close