Prodaja automobila u SAD-u ponovo poskočila u svibnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. lipanj 2013. u 12:17
Photo: Thinkstock

Ukupno je u svibnju prodano 1,4 milijuna novih automobila, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani

Prodaja automobila u SAD-u ponovo je porasla u svibnju zahvaljujući Fedovoj politici niskih kamata ali i obnovi voznog parka u malim poduzećima, koja time iskazuju sve veće povjerenje u vezi poslovanja u predstojećem razdoblju.

Ukupno je u svibnju prodano 1,4 milijuna novih automobila, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci specijalizirane tvrtke Autodata Corp. U travnju prodano ih je 1,29 milijuna, 8,5 posto više nego u prošlogodišnjem travnju.

Rezultati navode na zaključak da će automobilska industrija i dalje biti svijetla točka američkog gospodarstva. Kao razlog skoka prodaje navodi se središnja banka i njezina politika niskih kamata ali i prigodne prodaje povodom Dana sjećanja na pale američke vojnike.

Ugodno je iznenadio u prvom redu velik broj prodanih kamioneta, najveći od prosinca i uobičajenih rasprodaja na kraju godine, budući da su mala poduzeća, posebno ona u građevinskom i sektoru bušenja nafte, odlučila obnoviti vozni park, iskazujući time optimizam u pogledu poslovanja u narednom razdoblju.

Tako je Fordova prodaja te kategorije vozila posokočila čak 31 posto u odnosu na lanjski svibanj. GM i Chrysler također su zabilježili skok prodaje kamiona, i to za više od 20 posto.

Takav je rezultat odjeknuo i na tržištu rada pa je Ford početkom svibnja objavio da će u pogonu koji proizvodi kamionete zaposliti dodatne dvije tisuće radnika.

U razdoblju od siječnja do travnja proizvođači automobila i autodijelova zaposlili su ukupno 14.600 radnika a Centar za istraživanje u automobilskoj industriji očekuje da će u cijeloj godini ta brojka narasti na 35 tisuća.

Komentirajte prvi

New Report

Close