Prodaja automobila raste već 29. mjesec, VW i dalje u padu

Autor: Tomislav Pili , 16. veljača 2016. u 21:59
Usponu Fiata pomaže i politika diskonta/REUTERS

Među proizvođačima najsnažniji skok prodaje ostvario je Fiat Chrysler s rastom od 15 posto.

Dok prodaja automobila u Europi uporno raste, Volkswagen bilježi pad prodaje već peti uzastopni mjesec što analitičari pripisuju skandalu s emisijama ispušnih plinova. Prema podacima Udruge europskih proizvođača automobila (ACEA) objavljenima u utorak, u siječnju je u Europi prodano 1,09 milijuna automobila što je 6,3 posto više na godišnjoj razini.

Ujedno je u siječnju zabilježen već 29. uzastopni mjesec rasta prodaje automobila. Među proizvođačima najsnažniji skok prodaje ostvario je Fiat Chrysler s rastom od 15 posto, a slijedi ga Opel i Ford koji su ostvarili 12, odnosno 11 posto rasta. Zanimljivo je kako se Fiat Chrysler sve više uspinje na njemačkom tržištu, čemu je doprinijela i činjenica da tamošnji dileri talijanskog brenda nude u prosjeku 14 posto popusta. Za politiku diskonta odlučio se i Ford koji je nudio 13,7 posto popusta.

S druge strane vodeči Volkswagen i dalje osjeća posljedice skandala.  Ukupna prodaja brendova VW grupe (Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Škoda) držala je u siječnju 24,3 posto europske prodaje, nasuprot 25,6 posto godinu ranije. Gledano po brendovima, prodaja Volkswagena pala je četiri posto, dok Audi bilježi skok od 14 posto, a Škoda od šest posto. Prodaja Seata na matičnom španjolskom tržištu srušila se za 17 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close