Problem za ekonomiju ako pandemija korona virusa potraje duže od 10 dana

Autor: Darko Bičak, Tomislav Pili , 27. siječanj 2020. u 08:34
Kineze se zdravstveno pregledava na svjetskim aerodromima/REUTERS

Glavni uzrok stvaranja ove pandemije su nekontrolirane tržnice na kojima se prodaju divlje životinje.

Ako se epidemija korona virusa ne zaustavi u idućih 10-ak dana, kinesko gospodarstvo suočit će se s ozbiljnim posljedicama, ocjenjuju inozemni ekonomisti.

Kako piše Bloomberg, siječanjski makroekonomski podaci iz Kine – objavljeni prije prvih slučajeva bolesti – signalizirali su poboljšanje u ekonomskom životu drugog svjetskog gospodarstva po veličini.

Strah od zaraze
Poboljšanje se naslanja na stabilizaciju ukupnog gospodarskog rasta u četvrtom tromjesečju. Međutim, nakon što je žarište epidemije, regija grada Wuhana, stavljena u izolaciju što je dovelo do prekida prometnih veza, analitičari ocjenjuju da će to dovesti do pada osobne potrošnje i na nacionalnoj razini jer će potrošači izbjegavati odlaske u trgovine.

"Ako se izolacija nastavi i nakon blagdana lunarne Nove godine, to će se odraziti na industrijsku proizvodnju, jedan od glavnih pokretača rasta", objavio je u svojoj analizi Bloomberg.  Inače, sposobnost širenja koronavirusa sve je veća i očekuje se da će se broj zaraženih povećavati, objavilo je u nedjelju nacionalno kinesko povjerenstvo za zdravlje u trenutku dok je više od 2000 osoba širom svijeta zaraženo, a 56 osoba preminulo je od bolesti. Nacionalni povjerenik za zdravlje Ma Xiaowei na konferenciji za novinare kazao je kako su znanja o tom virusu ograničena.

 

56 osoba

umrlo je od pandemije korona virusa do nedjelje

Po njegovim riječima inkubacija se kreće od jednog do 14 dana, a virus može zaraziti druge i tijekom toga razdoblja što nije bio slučaj sa SARS-om, koji je također uzrokovan koronavirusom koji je krenuo iz Kine i ubio gotovo 800 osoba širom svijeta tijekom 2002. i 2003. Napori da se ograniči širenje koji su do sada obuhvatili ograničavanje prometa putnika te otkazivanje događaja na kojima se okuplja veliki  broj ljudi bit će pojačani, kazao je Ma drugog dana kineskih novogodišnjih blagdana.

  Virus, za koji se vjeruje da se proširio prošle godine s tržnice morske hrane u gradu Wuhanu u središtu Kine gdje se ilegalno prodaju divlje životinje, proširio se na druge kineske gradove među kojima i Peking i Šangaj te na druge države. Predsjednik Xi Jinping na sastanku politbiroa u nedjelju rekao je da je Kina suočena s "teškom situacijom" u trenutku dok vlasti širom zemlje pokušavaju spriječiti pandemiju.

Isto tako, jučer je Kina objavila da uvodi zabranu prodaje divljih životinja (zmije, paunovi, krokodili i sl.) na svim tržnicama, restoranima i internetskim platformama. Kineske tržnice smatraju se inkubatorima virusa koji s divljih životinja prelaze na ljude. Da je situacija ozbiljna pokazuje i objava službenog Washingtona koji je odlučio da SAD povlači konzularno osoblje iz Wuhana, inače grada od gotovo 11 milijuna stanovnika na rijeci Jangce. 

Svijet još promatra
Svjetska zdravstvena organizacija ovog tjedna nije proglasila zarazu globalnim hitnim stanjem, no neki zdravstveni stručnjaci nisu uvjereni da Kina može ograničiti širenje te bolesti. U nedjelju Kina je potvrdila da je do 25. siječnja 1975 osoba zaraženo tim virusom a dosad je od bolesti preminulo njih 56.

Izbijanje zaraze zasjenilo je proslavu kineske Nove godine kada stotine milijuna Kineza putuje – lani je ostvareno tri milijarde putovanja. Mnoga su turistička odredišta zatvorena, a javna događanja otkazana. Panika zbog bolesti se proširila i na Hong Kong.  Novootkriveni virus alarmirao je zbog toga što je mnogo toga još kod njega nepoznato, primjerice koliko je opasan i koliko se brzo može širiti među ljudima.

Komentirajte prvi

New Report

Close