Problem Kine postaje sve slabija osobna potrošnja

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2019. u 21:59
Peking priprema nove poticajne mjere/REUTERS

Do sada je solidan rast plaća podržavao potrošnju, no čini se da potrošači postaju oprezniji, tvrde analitičari.

Kinesko gospodarstvo poraslo je u četvrtom lanjskom tromjesečju 6,4 posto na godišnjoj razini, najsporije od svjetske financijske krize 2009., dok je u cijeloj prošloj godini rast bio najsporiji u posljednjih 28 godina. 

Podaci kineskog statističkog ureda, objavljeni u ponedjeljak, pokazuju da je u proteklom tromjesečju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini usporen u odnosu na prethodni kvartal, kada je iznosio 6,5 posto. Zbog toga je u cijeloj 2018. godini rast gospodarstva usporen sa 6,8 posto, koliko je iznosio u 2017., na 6,6 posto, što je najniža stopa rasta od 1990. godine.  Posljedica je to trgovinskog rata sa SAD-om, usporavanja rasta investicija, ali i slabljenja domaće i inozemne potražnje.

Podaci o BDP-u u skladu su s očekivanjima analitičara u anketi Reutersa, koji očekuju i da će kineske vlasti zbog slabljenja aktivnosti i rasta nezaposlenosti uvesti nove fiskalne i monetarne poticajne mjere kako bi se rast gospodarstva stabilizirao nakon duljeg razdoblja usporavanja. "Bit će novih poticajnih mjera. Vlasti su ih već najavile, sada su u fazi odobrenja i bit će provedene tijekom godine", kaže Christy Tan, direktorica istraživanja u National Australia Bank.

Međutim, neki analitičari vjeruju da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava oštrije nego što službeni podaci pokazuju, s obzirom da su nedavno objavljeni podaci pokazali da su izvoz i uvoz krajem prošle godine oštro pali, što ukazuje na veću slabost i inozemne i domaće potražnje nego što se mislilo.  Bilo kako bilo, službeni podaci, objavljeni u ponedjeljak, pokazali su da su investicije u fiksni kapital u 2018. godini porasle za samo 5,9 posto, što je njihov najsporiji rast od barem 1996. godine. 

"Ne treba brinuti za kapitalne investicije jer su vlasti najavile ubrzanje ulaganja i provedbe infrastrukturnih projekata. No, problem leži u potrošnji. Zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, raspoloženje potrošača se pogoršalo. Dosad je solidan rast plaća podržavao potrošnju, no čini se da su potrošači sve oprezniji", kaže Naoto Saito, ekonomist u Daiwa Instutute. 

Komentirajte prvi

New Report

Close