Privatni ulagači mogu razviti skijališta

Autor: Poslovni dnevnik , 24. siječanj 2017. u 21:59
Kopaonik i Zlatibor bilježe rekordnu posjećenost/PIXSELL

Manja zimska središta u Srbiji mogla bi privući goste, ali lokalne vlasti su siromašne.

Srpska skijališta Zlatibor i Kopaonik posljednjih godina bilježe rekordnu posjećenost, a Stara planina se prije nekoliko godina priključila uspješnim zimskim turističkim centrima.

Međutim, Srbija ima i mnoge druge planine koje bi mogle postati privlačna turistička mjesta, piše Danas. Potrebna je, prije svega, namjera lokalne vlasti da uloži u turizam na svom području, ali i da potakne privatne ulagače da se uključe, što potvrđuju i podaci Skijališta Srbije. Divčibare su godinama stagnirale, a onda je ustupanje dvosjedne žičare Crni vrh u zakup tvrtki iz Valjeva uz obvezu da uloži 4 mil. eura, privuklo veliki broj skijaša iz cijele zemlje.

Planine Goč je turistički nerazvijena. Na dijelu planine koji je blizu Vrnjačke banje, na 1100 metara nadmorske visine, nalazi se ski staza, ali nema sustava za umjetno zasnježivanje, ali će uskoro biti instalirani topovi za tu svrhu, a planina se kreće prema razvoju adrenalinskog turizma. I Stara planina prema Pirotu, zatim Tara, Javor, Golija, Besna kobila, Rtanj i mnoge druge planine mogle bi ući u veću turističku utrku, ali lokalna vlast nema mogućnosti za ulaganje u njihovu infrastrukturu, tako da očekuju pomoć države ili povezivanje sa stranim investitorima. U blizini Bora i Majdanpeka smještena su dva mala skijališta – Crni vrh i Rajkovo, koja su radila samo povremeno jer se u njih nedovoljno ulagalo.

Nedaleko od Bora, odnosno Borskog jezera, nalazi se nekad popularno malo skijalište Crni vrh, koje unatoč obilja snijega i relativno dobre opremljenosti trenutno ne radi. Građani Bora i Majdanpeka zbog toga idu u Zaječar, gdje se skijaju na brdu Kraljevica, iako je ono daleko niže i manje atraktivno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close