Privatni sektor u Srbiji po plaćama zaostaje za javnim

Autor: Poslovni dnevnik , 28. studeni 2018. u 21:59
Sljedeće godine plaće u javnom sektoru porast će prosječno 9%, a u privatnom oko 5%/Duško Jaramaz/PIXSELL

Prosječna plaća u privatnom sektoru u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je oko 2850 kuna, a u javnom 3500 kuna.

Rast plaća u javnom sektoru Srbije planiran za sljedeću godinu ne odgovara rastu ekonomske snage zemlje.  Neto plaće u javnom sektoru porast će prosječno 9%, a u privatnom oko 5%.

Zarade proračunskih korisnika opet su povećane više nego što je opravdano.  To se dogodilo 2018., a planirano je i za 2019.", rekao je Pavle Petrović, predsjednik Fiskalnog savjeta, ocjenjujući proračun za sljedeću godinu, prenosi Politika.

"Nije dobro što se previše izdvaja za povećanje plaća u odnosu na rast javnih investicija. Time se krši i potkopava gospodarski rast zemlje. Zašto bi plaće u javnom sektoru rasle dvostruko brže nego u privatnom sektoru?  U privatnom sektoru plaće se određuju na tržištu u skladu s produktivnošću", objasnio je Petrović za TV Prva.

Predsjednik Fiskalnog savjeta upozorava da ukupna masa plaća ne bi smjela rasti više od ekonomskog rasta zemlje.  S MMF-om je dogovoreno da ne bi trebala porasti više od 7 do 7,5 posto.

"Da bi se nadoknadila ta razlika zabranjuje se dodatno zapošljavanje. Smanjivat će se i dalje broj zaposlenih u državnom sektoru. Potrebna je sistematizacija da se točno utvrdi koliko gdje treba ljudi," rekao je Petrović.

Prema analizi MAT-a, prosječna plaća u privatnom sektoru u Srbiji u prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 45.600 dinara (oko 2850 kuna), što je 4,6% više nego u istom razdoblju 2017. godine.  U istom razdoblju 2018. godine prosječna plaća u javnom sektoru iznosila je 56.000 dinara (oko 3500 kuna) i bila je 5,1% veća nego u istom razdoblju prethodne godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close