Privatne zaštitarske tvrtke u Njemačkoj koristi čak i policija

Autor: Tomislav Oharek , 22. veljača 2013. u 14:49
PD

Nijemci se sve više žale na ograničavanje osobnih sloboda, a sektor je pod posebnim povećalom nakon slučaja Amazon.

Iako je Amazon prekinuo suradnju sa svojom zaštitarskom tvrtkom nakon velikih kritika javnosti, u Njemačkoj se sve više govori o ulozi privatnih sigurnosnih poduzeća. Naime, privatne zaštitarske tvrtke u Njemačkoj preuzimaju sve češće zadatke za koje je ranije bila nadležna policija. Međutim zaposlenici tih tvrtki nemaju ista prava i isto obrazovanje kao policajci pa se sve češće se čuju žalbe građana koji se tuže na ograničavanje osobnih sloboda, a ima i velikih propusta u radu. “Kad god robne kuće u prodaju puštaju proizvode za koje očekuju veliku navalu kupaca, ili kad organiziraju neko posebno događanje, moraju angažirati i čuvare”, rekao je ze Deutsche Welle Arnold Plickert, predsjednik Sindikata policije u Sjevernoj Rajni i Vestfaliji.

No, privatnike ne angažiraju samo trgovci, sve češće to čini i policija. Na njemačkim aerodromima sigurnosne kontrole obavljaju u pravilu privatni ponuđači – i to pod nazorom Njemačke policije, jer su jeftiniji. Dio policijskog posla preuzimaju i na velikim događajima, npr. na utakmicama nogometne Bundeslige. “Organizatori se moraju pobrinuti da zajamče sigurnost posjetitelja. Policija je na licu mjesta nadležna samo u slučaju ako dođe do teških okršaja ili kaznenih djela”, naglašava sindikalac Plickert.

U uslužnom sektoru posljednjih je godina rijetko koja branša ekspandirala tako snažno kao zaštitarska. Od 2005. ponuda tjelohranitelja, zaštitara u poduzećima i izbacivača u noćnim klubovima gotovo se udvostručila.
“U 2011. je u području zaštite i sigurnosti djelovalo 37.500 poduzeća. Iz godine u godinu ih je sve više i više”, zaključuje Paul Ebsen, glasnogovornik Njemačkog ureda za zapošljavanje. Dodaje da se “od posloprimca zahtijeva samo da je apsolvirao izobrazbu za područje zaštite i sigurnosti”.

Policija se ipak žali da u tom žitu ima i puno kukolja. Mnogi zaštitari nisu svjesni svojih prava i obveza. “Ne smiju prijetiti nasiljem ili ga primijeniti. Ne smiju nikoga uhititi ili ograničiti slobodu. Ne smiju provoditi ni kontrole u kojima se utvrđuje nečiji identitet”, ističe Plickert. U prekoračivanju ovlasti vjerojatno su najdalje otišli zaštitari Amazona. Kako je svojim prilogom pokazao ARD  sezonski radnici iz inozemstva u njemačkoj ispostavi iameričke on-line trgovačke kompanije imali su katastrofalne radne uvjete. U prilogu se vidi zaposlenike privatne sigurnosne firme Hensel European Security Services (H.E.S.S.) iz Kassela kako odjeveni u pulovere marke Thor Steinar, inače omiljene među njemačkim desnim ekstremistima nadziru smještaj stranih radnika – i pritom šikaniraju i strance i novinare. Čuvari su, po navodima sezonaca, u svako doba imali pristup stanovima u kojima žive i njihovim osobnim stvarima.

Komentirajte prvi

New Report

Close