Privatizacija Luke Beograd mogla bi biti poništena, Beko ostaje kratkih rukava

Autor: Rato Petković / VLM , 19. lipanj 2013. u 22:01
Beko i Mišković ušli su u privatizaciju s ciljem gradnje poslovno-stambenog kompleksa na

Tek kada je Bruxelles zatražio ispitivanje 24 privatizacije, na temelju izvješća Savjeta za borbu protiv korupcije, pokrenuta je istraga oko Luke Beograd.

Nakon što je kriminalistička policija uhitila bivše vodeće ljude u Agenciji za privatizaciju, za koje postoji sumnja da su pomogli tajkunima Milanu Beku i Miroslavu Miškoviću kupiti Luku Beograd (LB), u upućenim i stručnim krugovima prevladava uvjerenje kako će biti poništena privatizacija, te da će Beko, na kraju, ostati kratkih rukava.

Mišković, koji se već šest mjeseci nalazi u zatvoru zbog preprodaje cestovnih poduzeća ranije je izašao je iz vlasničke strkture LB-a, ali je tamo poslao Ivanu Veselinović, svojedobno njegovu "desnu ruku" u kompaniji Delta. Kupovina LB-a obavljena je preko Bekove tvrtke Worldfin registrirane u inozemstvu.Višemjesečna kriminalistička istraga privatizacije LB-a dovela je do uhićenja Predraga Bubala, ministra za gospodarstvo i privatizaciju u vrijeme spornog preuzimanja vlasništva od strane dvojice tajkuna, te Miodraga Đorđevića, direktora Agencije za privatizaciju i još šest osoba od kojih su tri kasnije dobile posao u Bekovim tvrtkama. Svi su osumnjičeni da su u tom poslu oštetili državu za najmanje 5,7 milijuna eura jer su omogućili da se LB proda po nižoj cijeni od one koju je procijenio Institut za ekonomske nauke. Uz državu, oštećeni su i mali dioničari jer su dovođenjem u zabludu prodali dionice jeftinije od njihove stvarne cijene.

Savjet za borbu protiv korupcije je u prijavi podnijetoj tužilaštvu, kao i u pratećem izvješću, naveo kako je sve što se događalo u postupku prodaje LB-a upućivalo na korupciju velikih razmjera i da su tom transakcijom oštećeni i svi poreski obveznici jer je ona obavljena tako što je uračunata stara knjigovodstvena vrijednost koja je bila dva i po puta manja od aktualne. Savjet je podnio krivičnu prijavu protiv 17 osoba, a Beko je bio na prvom mjestu. Tada se cijela stvar zaustavila samo na prijavi koju je tužilaštvo stavilo u ladicu. Beko je sada dva puta saslušavan oko privatizacije LB-a i još se ne zna da li će se u zatvoru pridružiti Miškoviću. To bi se moglo dogoditi ukoliko se utvrdi da su obojica sudjelovali u namještanju povoljnih uvjeta za kupnju LB-a.

Na protuzakonitu prodaju LB-a dvojici tajkuna, koji ušli u privatizaciju s ciljem da na atraktivnoj lokaciji LB-a sagrade poslovno-stambeni kompleks, ukazao je Savjet za borbu protiv korupcije, ali tadašnja vlada nije pokazivala zanimanje. Tek kada je Bruxelles zatražio ispitivanje 24 sporne privatizacije na temelju izvješća Savjeta, sadašnja vlada je pokrenula istragu. Riječ je o zemljištu veličine 220 hektara, a Beko i Mišković su znali da će prema generalnom urbanističkom planu Luka Beograd biti izmještena, što bi povećalo vrijednost lokacije na više od milijardu eura, dok su oni LB platili 49,5 milijuna eura. 

Miloševićev kadar

Zaštita iz vlade

U medijima se nagađa kako se na spisku za uhićenje nalazio i Milan Beko, kojega se smatra sivom eminencijom privatizacije u Srbiji, ali da se, navodno, od toga odustalo zbog podjela u vladi oko tog pitanja. Beko je u vrijeme Miloševićeva režima bio ministar za gospodarstvo i privatizaciju. Tada je prodao 49% Telekoma grčkoj i talijanskoj kompaniji iako se Srbija nalazila pod sankcijama, što je pomoglo Miloševiću da pobjedu na izborima.

Komentirajte prvi

New Report

Close