Prisilni Muskov odlazak nosi pozitivne promjene za Teslu

Autor: Tomislav Pili , 01. listopad 2018. u 07:56
Foto: Reuters

Zahtjev SEC-a za Muskovom ostavkom otvara mogućnost dodatnog vodstva kompanije što odavno traže ulagači.

Nakon što je američki financijski regulator podnio protiv Elona Muska tužbu zbog prijevare i zatražio njegovu ostavku, tamošnji investitori smatraju da bi to moglo pozitivno utjecati na Tesla Motors.

"Čudno zvuči, ali mislim da bi to ustvari mogla biti pozitivna sila za neke promjene u kompaniji. Zalagali smo se da Elon ima drugačiju ulogu – da ostane u Tesli, ali s fokusom koji nije povezan s investitorima. Mislim da je ovo prilika za tako nešto", izjavio je CNBC Gene Munster, partner u fondu rizičnog kapitala Loup Ventures. Komisija za burze i vrijednosnice (SEC) smatra da je Musk u kolovozu obmanuo dioničare poručivši preko Twittera da povlači Tesline dionice s burze te da je osigurao novac za naknadu dioničarima od 420 dolara po dionici.

 

420 $

po dionici nudio je Musk preko Twittera u kolovozu

Analitičari su odmah posumnjali u to s obzirom da je Musku trebalo 70 milijardi dolara.  Desetak dana kasnije Musk je javno odustao od delistiranja tvrdivši da su ga "neki dioničari uvjerili da to ne bio dobar potez". 

O ozbiljnosti Elona Muska dovoljno govori podatak do kojeg je SEC došao analizom njegove komunikacije s direktorima Tesle, gdje je u jednoj poruci kazao kako je 420 dolara referenca na dan uživatelja marihuane (20. travanj, op. a.) te da će to "njegovoj djevojci biti smiješno".

 

307 $

trenutačno vrijedi Teslina dionica na burzi

Gene Munster smatra kako postoji "više od 50 posto šansi" da Musk ode s čelne pozicije u Tesli, ali nije vjerojatno da u potpunosti napusti kompaniju.  Colin Rusch, analitičar Oppenheimera, slaže se da Tesli treba dodatno vodstvo. Kompaniju je usporedio s Appleom čija je dionica "značajno ojačala" nekoliko godina nakon odlaska Stevea Jobsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close