Priprema se pogreb Margaret Thatcher, kritike ne jenjavaju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2013. u 15:43
Margaret Thatcher/EPA

U Londonu traju pripreme za srijedu i pogreb nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher koji će biti najveća sigurnosna operacija od londonskih Olimpijskih igara 2012., javlja u nedjelju France 24.

 U Londonu traju pripreme za srijedu i pogreb nekadašnje britanske premijerke Margaret Thatcher koji će biti najveća sigurnosna operacija od londonskih Olimpijskih igara 2012., javlja u nedjelju France 24.

Metalne pregrade postavljene su uzduž rute kojom će se kretati pogrebna povorka, a operaciju True Blue koja je planirana godinama prije smrti Margaret Thatcher provest će 700 vojnika te specijalci iz SAS-a.

Lijes će ići ulicama iz Westminstera kroz Whitehall, Strandom i Fleet Streetom do katedrale sv. Pavla, uz cestu će stajati vojnici, a na Temzi će biti ukotvljen i brod SAS-a.

To neće biti puni državni pogreb kakav je obično rezerviran za kralja ili šefa države, ali će na svečanost koja će stajati osam milijuna funta doći 2000 svjetskih ličnosti, od britanske kraljice Elizabete II. i premijera Davida Camerona, do kanadskog premijera Stephena Harpera i bivšega australskog premijera Johna Howarda.

Pozvani su svi živi bivši američki predsjednici te bivša državna tajnica Hillary Clinton, a među glazbenim gostima dolazak su potvrdili pjevačica Shirley Bassey, slavna po pjesmi iz filma o Jamesu Bondu Goldfinger te skladatelj Andrew Lloyd Webber.

Sama je Margaret Thatcher ostavila upute za pogreb, objavio je The Daily Telegraph. Tražila je da Cameron samo pročita odlomak iz Biblije, da nema političkog govora u njezinu slavu, te da se se pjevaju njezini najdraži himni.

Nekolicina političara iz njezina doba, nekadašnji sovjetski čelnik Mihail Gorbačov i bivši njemački kancelar Helmut Kohl, neće doći zbog bolesti, kao ni Nancy Reagan, udovica bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana.

Suprug Margaret Thatcher Denis umro je 2003., a obitelj će na pogrebu predstavljati njezina djeca, blizanci Mark i Carol.

Sigurnosne su mjere pojačane nakon subotnjeg masovnog prosvjeda na londonskom Trafalgar Squareu, koji su organizirali kritičari bivše premijerke radosni što je umrla. Mnogi od njih najavili su da će i u srijedu prosvjedovati uz rutu pogrebne povorke.

Nekadašnji laburistički vicepremijer Lord Prescott iskoristio je svoju kolumnu u Sunday Mirroru da kritizira odluku o javnom financiranju pogreba od deset milijuna funta.

Prescott drži da porezni obveznici ne bi trebali plaćati taj pogreb jer je riječ sao o "političkoj propagandi" torijevaca.

"Prezirao sam sve za što se ona zalagala. Možda jest bila žena, ali u politici nije pokazala sućut prema bolesnima, ni prema potrebitima ni prema očajnima", napisao je. "Čak i nakon smrti, upravlja iz groba: tvrdila je da ne želi državni pogreb, a isplanirala je svečanost kao za Kraljicu Majku".

"Privatizirajmo joj pogreb, to bi bilo prikladno", naveo je.

I biskup od Granthama Tim Ellis, piše The Guardian, kritizira iznos koji će se potrošiti na pogreb bivše premijerke. "U situaciji u kojoj još vlada veliko nezadovoljstvo njezinom ostavštinom, očekivati od ljudi da to slave pogrebom od deset milijuna funta, znači zazivati nevolju", rekao je u intervjuu za BBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close