Prijevare na financijskom tržištu: Prijestupnicima do četiri godine zatvora

Autor: Objava za medije , 04. veljača 2014. u 13:42
Thinkstock

Novim pravilima želi se vratiti povjerenje građana u financijska tržišta i poboljšati zaštitu ulagača.

Prema nacrtu pravila koje je odobrio Europski parlament u utorak, suci bi mogli presuditi oštre kazne, najmanje četiri godine za prijestupe kao što je bio Libor skandal i manipuliranje referentnim kamatnim stopama. Novim pravilima želi se vratiti povjerenje građana u financijska tržišta i poboljšati zaštitu ulagača. Usvojena pravila sada službeno moraju odobriti i države članice.

"Današnje glasovanje je veliki korak naprijed za suce diljem Europske unije kako bi se zaustavila zlouporaba tržišta. Ovo je prvi zakon koji će uvesti širom EU-a kazne za zlouporabu tržišta, uz minimalnu zatvorsku kaznu od četiri godine za teška kaznena djela kao što su trgovanje na temelju povlaštenih informacija i manipuliranje tržištem i nezakonite objave informacija. LIBOR skandal možda nije zadnji – navodi o manipulaciji na tržištu izbijaju na površinu na tržištima nafte, plina i deviznim tržištima", rekla je izvjestiteljica Odbora za ekonomska i monetarna pitanja, Arlene McCarthy (Savez socijaldemokrata, Ujedinjeno Kraljevstvo).

"Kriminalci koji su se obogatili manipuliranjem tržišta ne smiju se samo izvući uz administrativnu kaznu. Ponosna sam što je moj prijedlog od najmanje četiri godine zatvora zbog teških tržišnih zloupotreba kao što su trgovanje na temelju povlaštenih informacija i manipuliranje tržištem i nezakonite objave informacija, završio u završnom tekstu. Ovim smo osigurali da se pravda provodi i time ćemo pomoći u obnovi povjerenje naših građana u financijska tržišta. Omogućili smo da se ovi zločini procesuiraju učinkovitije, istovremeno pružajući obuku i sredstva za njihovo osoblje", rekla je izvjestiteljica Odbora za građanske slobode Emine Bozkurt (Savez socijaldemokrata, Nizozemska )

Kazne za kriminalna djela

Ova pravila značila bi oštrije kazne, uključujući i zatvorske kazne, zbog teških tržišnih zloupotreba kao što su trgovanje na temelju povlaštenih informacija i manipuliranje tržištem i nezakonite objave informacija.

Kako bi se osiguralo da se te kazne primjenjuju na razini EU-a , sve zemlje članice će morati tražiti od svojih sudaca da kazne prekršitelje s ne manje od četiri godine zatvora za najteže oblike trgovanja na temelju povlaštenih informacija ili manipulaciju tržištem i s ne manje od dvije godine za nepravilno objavljivanje informacija .

Uvrede

Prema novim pravilima, suci će morati tretirati trgovanje na temelju povlaštenih informacija i manipuliranje tržištem ali i poticanje i pomaganje kao kaznena djela. Pokušaji da se krše propisi na financijskom tržištu također će se tretirati kao kazneno djelo.

Manipuliranje tržištem, djela koja mogu biti kažnjiva i do četiri godine zatvora uključivat ​​će ulazak u transakcije ili izdavanje naloga kojim se daju lažne ili obmanjujući signali o ponudi, potražnji ili cijeni od jednog ili više financijskih instrumenata ili pružanje lažnih ili obmanjujućih podataka kako bi se manipuliralo referentnim vrijednostima, kao što su LIBOR ili EURIBOR.

Sljedeći koraci

Nakon što ovaj nacrt izvješća službeno prihvati Vijeće, države članice imat će 24 mjeseca da ga provedu u zakonodavstvo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

nema mjesta u lepoglavi za sve koji bi na zse potpali pod to.

New Report

Close