Prijetnje Madrida Katalonce guraju u punu nezavisnost

Autor: Saša Paparella , 19. listopad 2017. u 22:01
Foto: Reuters

Regionalne vlasti po drugi put u tjedan dana odbacile ultimatum.

Katalonija će proglasiti punu neovisnost od Španjolske ako Madrid nastavi prijetiti suspenzijom naše autonomije, upozorio je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u pismu španjolskom premijeru Marianu Rajoyu.

Ako vlada bude i dalje odbijala dijalog i nastavila represiju, katalonski parlament može, ako to bude smatrao potrebnim, prionuti glasovanju o formalnom proglašenju neovisnosti, rekao je Puigdemont.

Izravna vlast Madrida

Tako je drugi put u tjedan dana odbacio ultimatum Madrida da odustane od neovisnosti ili će se u suprotnom suočiti s aktiviranjem članka 155. ustava koji Madridu omogućuje suspenziju autonomije Katalonije. Kriza u odnosima Barcelone i Madrida izbila je nakon referenduma o neovisnosti 1. listopada koji je zabranio ustavni sud, a policija nasilno ometala. Glasanje je ipak održano, a katalonske vlasti tvrde da joj je uvjerljiv, ali nepotvrđen rezultat referenduma dao mandat za odcjepljenje od Španjolske. Puidgemont je do četvrtka ujutro trebao odgovoriti na ultimatum Rajoya da odustane od neovisnosti ili će vlada ukinuti autonomiju Katalonije. Članak 155. španjolskog ustava iz 1978., kojim je uvedena demokracija nakon smrti diktatora generala Franca tri godine ranije, omogućuje Madridu da u krizi uvede izravnu vlast.

'Uspostava poretka'

Nakon što Puigdemont nije udovoljio ultimatumu premijera Rajoya da odustane od zahtjeva za neovisnost, španolska je vlada izašla s priopćenjem. Objavili su da će u subotu održati izvanrednu sjednicu i pokrenuti postupak ukidanja autonomije Katalonije.

Španjolska vlada nastavlja s procedurom po članku 155. ustava o ponovnom uvođenju zakonitosti u autonomnoj regiji Kataloniji, navodi se.Na izvanrednoj sjednici u subotu vijeće ministara će usvojiti mjere i proslijediti ih senatu kako bi zaštitili interese svih španjolaca, uključujući građane Katalonije i uspostavio ustavni poredak u Kataloniji, stoji u priopćenju.      

Komentirajte prvi

New Report

Close